jester foldal jesterclu főoldal

LÉTÜNKÉRT KÖZÖSÉG

  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  •  

Hogyan készítsünk gabonaköretet, és milyen hatásai vannak?

 

Vissza

 

Gabonafélék kezelése étkezéshez, élettani hatásai

Hasznosítási trükkök (videó)

Általánosságok mindegyik gabona és hüvelyes, főzési előkészítéséhez:

Ügyelni kell arra, hogy ne maradjon hántolatlan gabonaszem az étkezésre szánt gabonában. Ez fontos főként a zabnál, mert kemény és hegyes, de fontos a búzánál, a rozsnál, az árpánál, és a barnarizsnél is. A kölesnél, és hajdinánál nincs akkora gond, mer héja nem hegyes. Ugyan akkor a kölesnél vigyázni kell arra, és a többi gabonánál is, ahol kövekkel hántolnak, hogy ne maradjanak pici kis kövecskék a gabonaszemek közt.

Ezek miatt igényel némi válogatást, tisztítást a gabona.

 

Nagy-, és kismennyiségű főzés előkészítéséhez javasoltak a következők:

1. Minél terebélyesebb, és minél nagyobb lyukú szűrők az első folyóvizes átmosáshoz, amin a gabonaszemek még nem férnek át. Öblítésük előtt a szűrőben dobálgatva, forgatva a gabonát, az oda nem illőket, a víznél nehezebb fajsúlyú dolgokat szedjük le.

2. Folyóvízzel öblítsük át a szűrő tartalmát, majd tegyük egy lapos, terebélyes, minél nagyobb átmérőjű, üres lábosba.

3. Annyi gabonát tegyük a lábosba átöblítés céljára, hogy férjen rá annyi víz, hogy azt bőségesen ellepje, lehessen szűrővel a lebegőanyagokat lehalászni. Lehalászás közben néha kevergessük felfelé a gabonát, hogy felszínre tudjanak jönni a hántolatlan szemek, amit ismét leszűrünk. 4-5cm magasságnál többen ne tegyünk az edény aljára egy átmosáshoz az edénybe, mert könnyebb tisztítani. Minél magasabb a vízszint az edénybe, annál könnyebb lehalászni a lebegő anyagot, sőt az első körökben a felszínre jutó lebegő anyagokat érdemes csak leönteni, nem szűrővel szedegetni.

4. Előáztatással, nem csak főzési időt takarítunk, de kedvező előfolyatatok indulnak meg a gabonába, ami élettani hatásait erősíti.

Előáztatás 8-12 óra is lehet, ha több, akkor 12 óra eltelte után cseréljük le a vizet.

Áztatáshoz javasolt a szűrt, tiszta víz.

5. Szűrjük le az áztató vizet, és tegyük fel főni a gabonát lassú tűzön. Azért lassú tűzön, mert a gabonákban így élettanilag fontos alkotóelemek nem mennek tönkre, mivel a gabona magasabb hőmérsékletet bír.

Figyeljünk oda, hogy a főzővizet cseréljük le azoknál a gabonáknál, vagy hüvelyeseknél, ahol ezt meg kell tenni, mert a víz elszíneződött, illetve a kifőtt lének nem kívánt hatásai lennének az emberi szervezetre.

Ilyen pl. a hajdina, színes babfélék.

6. Ha egyből tálalásra kerül a főtt gabona, akkor kevesebb vízzel kerüljön főzésre, és a főzővizet teljesen párologtassuk le róla lassú tűzön, vigyázva, hogy ne égessük oda.

Ha konzerválásra kerül, akkor is minél kevesebb enyhén olajos víz lepje azt el.

Ha a konzerv hőkezeléssel van tartósítva – és ez javasoltabb, mint tartósítószert használni – akkor elég a gabonákat félpuhára főzni, vigyázva arra, hogy a gabonaszemek több vizet már ne szívjanak fel a konzerves edénybe, mert beledagadnak, összenyomódnak a gabonaszemek.

7. Kevésbé tapadnak össze a szemek, ha a főzővízbe kevés étolajat teszünk, és ízesebb, ha utolsó főzésnél kevés sót használunk. (A szervetlen só nem szolgája az egészséget, de most már – szinte – semmit nem tudnak az emberek megenni nélküle.)

 

Búza

Minden ember számára igen hasznos táplálék.

A búzánál, csak „őse” a tönkölybúza kiválóbb. Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is.

Zöldségekkel fogyasztva teljes értékű táplálék, az emberi szervezet számára. Egyfajta „középút” a gabonafélék közt.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben kb. 60 perc alatt főzhető puhára (lassú tűz).            

Ajánlott fűszerek: koriander, majoránna, bazsalikom

143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Tönkölybúza

Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is. Energiával látja el az izmokat. A vér „minőségét” javítja! Nyugtató hatás. Könnyű felszívódás.  Ízületi bántalmak csökkentése. Szexuális zavarokat is képes rendezni…

A legjobb gabonafajta!

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben kb. 30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.  

Ajánlott fűszerek: koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom

143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

           

Rozs

Több szacharint tartalmaz mint a búza, magas a nitrogén- és kazein tartalma, ami értékessé teszi a gabonát. Kiemelkedően magas az energia- és információ tartalma. Elsősorban az emésztőrendszer megerősítésére hat. Rendszeres fogyasztása lehetetlenné teszi a székrekedést. Magas kálium tartalma jó hatással van a májra…

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5-3 szeres vízmennyiségben 60 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 60 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: köménymag, rozmaring, kakukkfű

 

130 g fehérje, 642 g keményítő, 9 g zsírt, 18 g szerves sót, 51 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Árpa

Alacsonyabb foszfor tartalma miatt fogyasztása inkább nyári, melegebb időkben ajánlott.

Magas cukor-, fehérje- és rozs tartalma miatt nagy szerepe van a gyermektáplálásban. A többi gabonához képest több mikro- és nyomelemet tartalmaz. Ezek magyarázzák kedvező hatását a mirigy-, hormon- és idegrendszerre. Fontos a tüdő, és légzési rendszert erősítő hatása. Szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Megelőzi a székletrekedést. Kimerültség, fokozott stressz, lábadozás esetén is áldásos. Vérkoleszterin szint csökkentő hatása van. A bélrendszer gyulladásos betegségeit nagymértékben gyógyítja. Megakadályozza továbbá a hibás tartás kialakulását, a kötőszöveti gyengeségeket, a fiatalkori porckorong elváltozásokat. Különösen alkalmas a megrokkant egészség helyreállítására. Sok B1, B2, B6 és E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz…

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: zsálya, szegfűbors, kakukkfű, babérlevél

90 g fehérjét, 639 g keményítő, 25 g zsírt, 23 g szerves sót, 80 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Zab

Nagy élénkítő, frissítő, serkentő hatása van. Növeli a szellemi-, akaraterőt, a befogadóképességet. Regenerálja az idegeket. Eltávolítja az epesavat. Magas rost-, fehérje tartalma van. Magas foszfortartalma („fűtőhatás”) miatt, hideg időben jön elsősorban számításba a táplálkozásnál. Különösen hasznos magnézium-, vas- szilícium hiány (csontok gyöngesége) esetén. Kedvező hatása van továbbá: szívbetegek, vérkeringési-, pajzsmirigy zavarokkal küszködők és vérszegényeknél. Erősíti a nők méhét, idegességnél, izomgörcsöknél, jó hatást fejt ki. Serkenti a bélmozgást. Azon kevés gabonafélék közé tartozik, mely a szervezetre lúgosító hatással van, a szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni. Tartós vérszegénység megszüntetésére is képes, vagy alkalmas cukorbetegek egészségének helyreállítására áztatott formájában.

B komplex, E vitamin, valamint vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium… található benne.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 1.5-1.8 szeres vízmennyiségben 20-30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 20-30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: csombor, édeskömény, izsóp, lestyán

120 g fehérjét, 604 g keményítő, 10 g zsírt, 33 g szerves sót, 96 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Barnarizs

Csak hántolatlan formában értékes (barnarizs)! Szellemileg van kedvező hatással az emberre elsősorban, de magas B vitamin tartalma a bőr, és hajproblémák (hajhullás, korpásódás…) megszüntetésében nagy szerepet játszik. Akaraterőt erősít. Alacsony nátrium tartalma miatt (sószegény) vesebetegek, vízkór, magas vérnyomás „ellensége”.

Alkalmas, keringési, emésztési bántalmak, lábadozás, kimerültség, stressz, magas láz, hasmenés… pozitív befolyásolására. Nyugtatja és tisztítja a bélrendszert, nem hizlal, segíti a veseműködést, vízkiválasztást, a méreganyagok megkötését, s azok kiválasztását. Jótékony hatás vérzsír, koleszterin szintre, gátolja a vesekőképződést…

Nincs sikér tatalma, ezért tészta nem készíthető belőle. Viszont finomra őrölt formában, magas keményítőtartalma miatt, kiváló sűrítő anyag.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben 30-40 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű

69 g fehérjét, 771 g keményítő, 5 g zsírt, 5 g szerves sót, 20 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Köles

Magas „fűtőértéke” van. A szervezetre lúgosító hatást gyakorol, így az elsavasodott szervezetnek áldásos. Magas a szilícium-, magnézium-, fluor-, kálium-, foszfor, szerves só…, és vas tartalma (vas hiányosoknak!), továbbá: Teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat, B1, B2 vitamint, kovasavat tartalmaz, mely erőteljes kedvező hatás: bőr, fogak, látás, gyomorsav túltengés, rák, érelmeszesedés, töredezett köröm, hajhullás, állandó kéz és láb hidegség… Késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit, és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást, védi a fogzománcot. Serkenti az immunrendszert. Vese, hólyaggyulladás, lép gyógyszerként is ismerik.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 4 szeres vízmennyiségben, 5-10 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 20 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander

140 g fehérjét, 680 g keményítő, 20 g zsírt, 10 g szerves sót, 10 g rostot tartalmaz kilógrammonként. Érdekessége, hogy kórházakban, mint „gyógyító táplálék” szerepelt a múltban!

 

Hajdina (pohánka)

Rendkívül puha gabonaféle. Könnyen emészthető. A sérült gyomorfalra egyfajta „védőréteget” von. Gyomorbántalmak esetén nagy megkönnyebbülés a fogyasztása. Gazdag A vitaminban, ami a látásban nagy szerepet játszik…

Érrendszeri-keringési zavarok… Rutinsav tartalma az ereket rugalmassá teszi. Hatásos, fagyás, fagydaganatok, magas vérnyomás, retina, bevérzés, sugárkárosodás esetén is. Főzete baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások, csípések kezelésére is alkalmas. A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedően magas a fehérje tartalma. Rutinsav hatóanyaga javulást eredményez depressziós esetekben, egyben nyugtató és serkentő hatása van.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 3 szoros vízmennyiségben (az első elbarnult főzővizet feltétlenül le kell cserélni forrás után!) 5-10 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 10-20 percet duzzasztjuk.  

Ajánlott fűszerek: izsóp, majoránna, bazsalikom

130 g fehérjét, 649 g keményítő, 30 g zsírt, 35 g szerves sót, 26 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

 

Szezámmag

 

Kitűnő összetétel! Sok kalcium, vas, kálium, magnézium, B1, B2, és E vitamint tartalmaz. Elsődleges táplálék kell, hogy legyen csontritkulás esetén, a mákkal együtt! Erősíti az agy, az idegszöveteket és a szívizmot. Krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek, túlzott szexuális vágy esetén kedvező hatással bír. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér, és máj koleszterinszintjét. Bőrre kenve (szezámolaj), akadályozza a bőrrák kialakulását… Mézzel fogyasztva: élénkít, vidámabbá tesz, szexuálisan aktívabbá tesz, ébredéskor kipihentebbek leszünk…

 

Lenmag

 

 

Lehetőleg fogyasztásakor zárjuk ki az állati termékeket!

„Táplálékaitokban keressétek gyógyulásotokat!”

Hippocrates

 

Vissza