Néhány aminosavról

 

 

A szervezet felépítése szempontjából, nem is annyira a fehérjékre, mint inkább a fehérjét felépítő aminosavakra van szüksége a szervezetnek.

22 aminosavat ismer a ma a tudomány, mely a fehérjéket építi fel. Ebből 8esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen), mert a szervezet nem tudja előállítani. Egy kilencedik aminosavról azt állítják, hogy a gyermekek számára esszenciális.

 

A huszonkét aminosav

(az esszenciális aminosavakat jelölve)

 

alanin

arginin

aszparagin

aszparaginsav

cisztein

cisztin

fenilanilin*

glicin

glutamin

glutaminsav

hisztidin* (csecsemők és gyermekek számára)

izoleucin*

leucin*

lizin*

metionin*

ornitin

prolin

szerin

tirozin

treonin*

triptofán*

valin*

 

A fehérjéket lebontva aminosavakra, ezekből az aminosavakból szintetizálja (állítja elő) a szervezet a saját fehérjéit. Ezért állnak értetlenül a kutató orvosok, tudósok, hogy mSért ijesztgetik a vegetáriánusokat, a növényi étrenden élőket azzal, hogy a növényi fehérje nem teljes értékű. „A természet bölcs. minden élőlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és álatokban is megtalálható mind a nyolc esszenciális aminosav. A természettudomány az a fehérjét hívja teljesértékűnek, mely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Növények közül ilyen: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi.

        Hangsúlyozni kell, hogy nem kell minden étkezésnél bevinni a teljesértékű fehérjéket, de még naponta sem!

 

Közelebbről

 

Triptofrán

Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Segít, hogy természetes módon aludjunk el. Csökkenti a fájdalomérzékenységet. Nem gyógyszeres, antidepresszánsként hat. Enyhíti a szorongást és a feszültséget. Segít csökkenteni a szervezet alkohollal kapcsolatos kémiai zavarainak tüneteit, és segít leküzdeni az alkoholizmust.

 

Fenilanalin

         Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Olyan vegyületekké alakul a szervezetben, mely éberséget, és vitalitást fokoz. Csillapítja az éhséget, fokozza a szexuális vágyat. Javítja az emlékezőképességet és szellemi frissességet. Mérsékli a depressziót.

 

Lizin

         Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. Szükség van rá a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyuláshoz, valamint ellenanyagok-, hormonok- és enzimek képződéséhez. Segít csökkenteni a herpesz-simplex-fertőzés előfordulását és/vagy megakadályozza azt. Segíti a koncentráló képességet. Biztosítja az energiatermeléshez a zsírsavak felhasználását.

 

Arginin

         Búzából, zabból, dióból, kukoricából, barnarizsből, mazsolából, szezámmagból, fehérjékből… nyeri a szervezet. Az agyalapi mirigy normális működéséhez van rá szükség. Növeli a spremiumok számát. Elősegíti az immunválasztást, a sebgyógyulást. Segít a szervezet zsírraktárainak lebontásában, az izomtónus fenntartásában.

 

Glutamin és Glutaminsav

         Serkenti az agyat. Nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, ami gátolja az agyműködést. Elősegíti a szellemi képesség fejlődését, javítja a megfigyelő képességet, csökkenti a szellemi kimerültséget. Az intelligencia javításán kívül segíthet az alkoholizmus leküzdésében is. Gyorsítja a fekélyek gyógyulását, enyhíti a fáradságot, csökkenti a depressziót. Segíthet impotenciás zavaroknál.

 

Cisztein és Cisztin

         Méreganyagok közömbösítésében, a szervezetből való kiürítésében játszik nagy szerepet. A dohányzás és alkohol fogyasztás káros hatásainak közömbösítésében nagy szerepe van. Védelmet nyújtanak a röntgensugarak káros hatásai ellen is.

 

Metionin

         Esszenciális aminosav, melyet a szervezet fehérjékből állít elő. A ciszteinhez hasonlóan kén tartalmú aminosav. Némely esetben előnyös lehet a szkizofréniában szenvedőknek, mivel csökkenti a vér hisztaminszintjét. Kolinnal és folsavval együtt védelmet nyújt bizonyos daganatok ellen. Hiánya károsan befolyásolja a veseműködést, fokozza az ödéma képződést a fertőzésekre való fogékonyságot. Állatkísérletekben, hiánya koleszterin lerakódásokhoz, arteriosclerosishoz és a szőr kihullásához vezetett.

 

Glicin

         Segítheti az agyalapi mirigy csökkent működését. Nélkülözhetetlen az izomműködéshez. Alkalmazzák hypoglycaemia kezelésére. Mérsékli a gyomorsavtúltengést. Alkalmazzák bizonyos típusú acideamiának (a vér savas kémhatásának), valamint leucinegyensúly zavara által okozott kellemetlen test- és szájszaggal járó korkép gyógyítására.

 

Tirozin

         Bár nem esszenciális aminosav, jelentős szerepe van az agy aktiválásának serkentése. Ahhoz például, hogy a fenilalanin hangulatkeltő, étvágycsökkentő stb. hatását kifejtse előbb tirozinná kell átalakulnia. Tirozin hiányában nem képződik elég norepinefrin és a következmény depresszió, szorongás.