A biocsírák

 

 

 

A biocsírák élő élelmiszerek! Nincs messze az idő, amikor a táplálkozás egyik fő alapját fogják képezi. A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. Fogyasztásuk akár kúra jelleggel nagyon fontos, hiszen egészségünk múlik azon, van-e elegendő enzim a szervezetünkben. Az enzimek komplett katalizátorok, melyek ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. A helytelen életmód, és helytelen táplálkozás, valamint az ebből eredő sok betegség, valamint a helytelen ételkészítési eljárások, melyek az élő enzimeket elpusztítják az élelmiszerekben, óriási enzimveszteséget jelent készleteinkből, ami aztán a szervezetegyensúly felborulásához vezet. Ennek hatására aztán újabb, súlyosnál súlyosabb betegségekbe kényszerülünk.

            A csírák kiváló forrásai: A-, B-komplex, C-, D-, E-, U-vitaminoknak,

Valamint: Kalcium, foszfor, klór, kálium, nártrium, sziliciun…-nak, ami természetes formában van jelen, így a szervezet könnyen feltudja használni. A pici magvakból óriási erővel tör elő az új élet és tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, melyek elengedhetetlenek az egészséghez.

            Amikor melegítjük az ételt, (40 C-fok felett) elpusztulnak az élő enzimek és a szervezetnek magának kell megoldani az emésztést, ami aztán a tartalékok kimerítését, korai öregedést okoz.

            A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjéjük aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C-vitamin tartalmuk akár 27 szeresére, karotin tartalmuk 2 órai csírázás után 200%-al, B-vitamin tartalmuk 50%-al, E-vitamin tartalmuk 120%-al nőhet.

            A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokonon és hirokinon az aszkorbin aciddal nagyon nagy hatással tud lenni a szervezetre, segítik a megerősödést. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás alatt segítenek regeneráló hatásukkal.

            A biocsírák 25%-al több kalóriát tartalmaznak, mint a húsok, ugyanakkor nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen élő ételek), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum. 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációkban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket.

            Jó tanács, fogyasztásukhoz!

Aki nem tudja megenni egymagában a nyers csírákat, mert nem ízlik neki, az megteheti, hogy kevés hidegen sajtolt olajban áztat be zöldfűszereket és azzal keveri össze! Ételek mellé is kiváló salátába!

 

Lucerna (alf-alfa) csíra

 

 

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért. Rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az ér faláról, szaponin tartalma lekaparja és feloldja. Magas mangán tartalma miatt csökkenti a vércukorszintet. Segít az izületi gyulladásoknál, reumánál, gyomorfekélynél. Szoptatás anyáknál tejserkentő. Erősítő, serkentő hatású. A benne lévő rengeteg növényi hormon miatt, csodálatos ösztrogén hatása van, mely segít pl. a mellrák kialakulásának megakadályozásában. Segít az érszűkületeknél. B12-vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít. K-vitamin tartalma megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés). Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka. L borostyánkősav tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.

 

Zsázsa csíra

 

 

80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, jelentősége a szív- és érrendszeri betegségeknél van. Megelőzhető a szívinfarktus rendszeres fogyasztásával. Magas E-vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású. Késlelteti az oxidáció miatti öregedést. Vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a lábikra görcsöket. Antioxidánsok A-C, E-vitamin, ß karotin, szelén segítik, erősítik az immunrendszert. Növeli a férfierőt. Klorofillt tartalmaz, mely a vért tisztítja, újítja. Csökkenti a gyulladásokat, segít a mellrák, vastagbélrák megelőzésében. E-vitamin tartalma 1200 mg/kg.

 

Mustár csíra

 

 

Gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz. Alkalmas epe és májbántalmak, emésztési panaszok, bélbántalmak, székrekedés, felfúvódás ellen. Jó hatású isiásznál, bőrkiütéseknél. Serkentő, stimuláló. Oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez, ill. megfázás és influenza gyógyulásához vezet. Mellkasi fájdalom, váladékozás hörghurut, gyógyítható vele. Tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket. A retek csírájához hasonlóan, borogatásra is alkalmas.

 

Lencse, borsó és babfélék csírája

 

 

Jó a szívnek, tisztítja a vérből az LDL koleszterint. Magas a rosttartalmuk, csökkentik a vérnyomást. Csodálatos inzulinszabályzók, fokozatosan változtatják az inzulinszintet, nem szorulnak a test saját inzulinjára. A bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló anyagok. Rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést.

 

Napraforgó csíra

 

 

Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a fogaknak, csontoknak, kell a zsíroknak és szénhidrátok emésztéséhez, szövet és izomtónushoz, idegrendszerhez. Vastartalma a vörösvérsejtek képzéséhez, réztartalma a vas felszívódásához szükséges. Jódot tartalmaz, mely a pajzsmirigyhormon alkotó része, valamint elengedhetetlen az idegműködéshez. Magnéziumot tartalmaz az izom-, az agy-, a tüdőszövetek működéséhez. Fehérje tartalma 30%. Kiváló naicin, bőrvitamin forrás. Gyógy-hatású, tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású. Magas rozstartalma az egészséges bélflórákat táplálja, segíti a bélperisztaltikát. Klorofil tartalma segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez. Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van. Jótékony hatása van a cukorbetegségre.

 

Vöröskáposzta csíra

 

 

Fekély gátló vegyületet, U-vitamint tartalmaz. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek. Javítja a keringést, sejtlégzést. Kalciumtartalma, megegyezik a tej kalciumtartalmával. Gyulladáscsökkentő, rendbe teszi az emésztést, rendszeressé teszi a székelést. Glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozza a rák kialakulását. Leghatásosabb a vastagbél- és gyomorrák leküzdésében. Prosztata-, vakbél-, nyelőcső-, tüdő-, valamint a hólyagrák legyőzésében is nagy szerepe van. A ráknövekedés potenciális ellenszere egy indulnak nevezett vegyület révén. Daganat növekedés blokkoló enzimeket tartalmaz.

 

Brokkoli csíra

 

 

Vegyületeiben a legerősebb zöldségfélékhez tartozik. A legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat. Rengeteg, a szervezet számára hasznos vegyületet tartalmaz. Élettani hatásai, a káposztacsírájával meggyeznek.

 

Vöröshere csíra

 

 

Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez szükséges és normális funkciójához szükséges. Jótékony hatású, epe, máj és cukorbetegeknek. Izületi és reumás bántalmakra is ajánlott. Erősíti, táplálja és tisztítja a vért. Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot, görcsoldó, nyálkaoldó, és gyulladáscsökkentő hatású. Torok- és gyomorrák ellenszereként ismerték a XIX. század orvosi könyveiben. Magas ásványi anyag tartalma miatt, termékenység fokozó. Energetizál. Kalcium és L borostyánkősav tartalma, közelíti a lucerna csíráét.

 

Retek csíra

 

 

Természetes antibiotikum. Több hőt termel, mint a kifejtet retek, Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el. Kiüríti a bélférgeket. Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok- orrüregdugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát. Pakolást is készíthető, csökkenti a reumás fájdalmakat (darált csíra lisztel keverve). Lábfürdője enyhíti a fejben a vértódulást. A bélflóra szereti a retek csíra anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású. Kis mennyiségben étvágygerjesztő, hatásos vizelethajtó és erősítő. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese és a máj tisztítója. Segít a vese és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is. Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.

 

Vöröshagyma csíra

 

 

Olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket. Minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll. Gazdag klorofilban, megújítja a vért. Nyálka oldó allicin tartalmával gyógyítja a közönséges náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírus-, gomba-, élősködő-, protozoon (véglény), mikrobaölő és izzasztó hatású. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatás közül. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből. Gyomor- és bélproblémáknál is ajánlott. Jótékony hatással van a gyomorfekélynél, reumánál, vérmérgezésnél, fejfájásnál.

 

Búza csíra

 

 

Gátolja a rákos sejtek életben maradását. Tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó. Gyulladás gátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést. Egyensúlyba tartja a vérnyomást. Csökkenti a radioaktív sugárterheltséget. Segíti a vér oxigénellátását. Táp egész élelmiszer.

 

A búzafű levélről és használatáról

 

A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen, egészségre káros mellékhatása nincs. Mindenkire egy kicsit másképp hat, függően attól, milyen állapotban van a szervezete. Hatóanyagai révén az egész szervezetet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetből. Nagyon erős a méregtelenítő hatása. 2-3 nappal a búzafű lé fogyasztásának kezdetétől, erősebb szagú és zavaros, sűrűn vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni.

A sejtekbe lerakódott méreganyag bekerül a véráramba, és folyamatosan ürül a vizelettel, széklettel a bőrön keresztül. A méregtelenítési időszak alatt nehezen viselhető a búzafű szaga, ezért a véráramba került méreganyag a felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával megszűnik ez az érzés. Amennyiben az első 2-3 hét méregtelenítésén túljutunk, csak pozitív hatásokat észlelhetünk. Súlyfelesleg folyamatos leadása, normális széklet, életerő, kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás, a betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás lesz tapasztalható. Magas klorofill tartalma miatt, dúsítja vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében nagy szerepe van.

A kiprésel lé nem tartható el, még hűtőszekrényben sem, mert magas fehérje és enzimtartalma miatt hamar lebomlanak az alkotórészek. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, félóra múlva ihatunk, később ehetünk.

A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk táplálkozási szokásainkon, bár az nem ajánlott, hogy ne változtassanak táplálkozási szokásaikon, ha kívánnivalót hagy maga után! Mindenesetre nagy segítség, ha ez idő alatt drasztikusan csökkentjük, de még jobb, ha elhagyjuk, az állati termékek fogyasztását.

Néhány információ a fogyasztásával kapcsolatban. Miért kell kipréselni? Az ember gyomra nem képes a fű rostjának megemésztésére maradéktalanul, illetve nem tudnánk annyi levet bevinni rágcsálással, amennyire szükség lenne.

A búzafű levét el lehet kezdeni fogyasztani egy evőkanállal is, de nem szükséges kimérni, nem gyógyszer. Napról napra emeljük az adagot. Egészség fenntartásra, egy jó nagy korty elegendő egyszer egy nap. Akkor sincs gond, ha valaki elkezdi egy féldecivel, csak gyorsabban beindul a méregtelenítés és aluszékonyabbá válhat néhány napig. 1-1.5 dl. bőven elegendő egy napi adagnak. Ez a mennyiség betegségesetén ajánlott.  30 dkg. búzafűből kb. 20 evőkanálnyi lé préselhető ki. Ez elegendő egy hétre.

Kismamák, szoptatós anyukák is nyugodtan fogyaszthatják. Gyerekek 2 éves kortól egy teáskanálnyit. A búzafüvet hűtőben kell tárolni, így egy hétig eláll. Mindennap kiveszünk egy maréknyit, amit lepréselünk, napi egyszer.

A szervezetünk képes gyógyítani, nem a búzafű lé! A búzafű csupán olyan állapotba hozza a szervezetet, hogy sok betegség gyógyul meg ezáltal.

Bármeddig iható a búzafű leve. Ha befejeződött a méregtelenítés, a sejtek tudnak újulni, regenerálódni.

Lehet arcbőrre is kenni, félóráig rajta hagyni, vagy szembe cseppenteni kötőhártya gyulladás esetén, allergiánál, és hüvelybe, végbélbe nyomni koncentráltan indikált esetekben.

A bióbúza fű tönkölybúzából készül, nem étkezési búzából. 15-20 cm-es nagyságnál kell levágni. Ha hagyjuk a tálcán tovább nőni, túlnő, és párnap alatt besárgul, nem lesz minőségi lé tartalma. Ajánlatos uborka lével, vagy zeller lével hígítani.

A búzafű levének kinyerése húsdarálóval, de leginkább egy ilyen célra kifejlesztet, darálóhoz hasonló, préssel lehetséges. Amennyiben darálót használ, a darált massza, gézlapba csomagolava, jól kinyomható! (Nem javasolt a turmixba tenni, mert tönkreteheti azt!)

Búzafüvet beszerezhetnek szombatonként az ÖKO-piacon (Bp. II. ker. Marcibányi tér), vagy a budapesti BIOHÁLÓ üzletben (Bp. II. ker. Frankel Leo u. 36) megrendelésre. A kaposvári Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány is igyekszik ellátni „környezetét” (Tel: 70/563 7105).