A fehérjék és az aminosavak

 

A szervezet felépítése szempontjából, nem is annyira a fehérjékre, mint inkább a fehérjét felépítő aminosavakra van szüksége a szervezetnek.

22 aminosavat ismer a ma a tudomány, mely a fehérjéket építi fel. Ebből 8esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen), mert a szervezet nem tudja előállítani. Egy kilencedik aminosavról azt állítják, hogy a gyermekek számára esszenciális.

A huszonkét aminosav

(az esszenciális aminosavakat jelölve)

 

alanin

arginin

aszparagin

aszparaginsav

cisztein

cisztin

fenilanilin*

glicin

glutamin

glutaminsav

hisztidin* (csecsemők és gyermekek számára)

izoleucin*

leucin*

lizin*

metionin*

ornitin

prolin

szerin

tirozin

treonin*

triptofán*

valin*

 

A fehérjéket lebontva aminosavakra, ezekből az aminosavakból szintetizálja (állítja elő) a szervezet a saját fehérjéit. Ezért állnak értetlenül a kutató orvosok, tudósok, hogy miért ijesztgetik a vegetáriánusokat, a növényi étrenden élőket azzal, hogy a növényi fehérje nem teljes értékű.

A természettudomány az a fehérjét hívja teljesértékűnek, mely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Növények közül ilyen: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi.

         Hangsúlyozni kell, hogy nem kell minden étkezésnél bevinni a teljesértékű fehérjéket, de még naponta sem!

 

 

Fehérje szükségletről

 

Ez egy rendkívül fontos „állomás”, hiszen számos bonyodalom, betegség alapja az a hipotézis, miszerint az emberi szervezet számára napi 100-120 gramm fehérje szükséges az egészséges élet fenntartásához. Ez a hibás elmélet alapozta meg számos civilizációs betegség létrejöttét és gyorsuló ütemben való terjedését, mint például: rák, asztma, köszvény, reuma, allergia… és további – iszonyatosan sok – betegséget.

Kutatók, orvosok igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a tévesen elterjed fehérjebevitel nagyságrendjéről, annak káros következményéről, de kevés sikerrel. Olyan elismert tudósok, a világ különböző pontjain, kik közül, van aki 50 éve kutatja e témát, publikálták a nagy tévedést, mely a napi fehérjefogyasztást 120 grammban határozta meg, és annak következményeit.

 

„Tej élet…?”

 

Ma már tudják és a VHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlatában is napi 40 gramm szerepel, úgy, hogy bevallják 10 grammot ráhagytak, ami azt jelenti, hogy egészséges élet élhető napi 30 gramm fehérjebevitel mellett. Nem beszélve arról, hogy a fehérjetöbblet fogyasztás okozta betegségek kiküszöbölhetők és például, nem kell ész nélkül irtani a parlagfüvet többé, mert nem lesz rá senki allergiás! A tévesen ajánlott napi 120 gramm, egy sikertelen patkánykísérlet eredménye, melyről már évtizedek óta tudják, hogy rosszul határozták meg, de a hasát szertő nép, már felépítette tej és húsiparait, na meg gyógyszeriparait, és nehéz jobb útra téríteni az embereket. Olvassa el a hús és tejről szóló írást!

hús”