Fűszernövényekről

 

Tudta Ön, hogy a zöldfűszereknek, akárcsak a gyógynövényeknek jelentős szerepe van az egészség megőrzésében, annak fenntartásában, valamint a betegségek leküzdésében?

 

Ízelítő a zöldfűszernövények gyógyhatásaiból.

 

Babérlevél:

Stresszoldó, fertőzés gátló… hatású.

 

Bazsalikom.

Pusztítja a bélférgeket, immunrendszer erősítő… hatású.

 

Borókabogyó:

Gyulladáscsökkentő hatás, nőgyógyászati problémák, magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség… -re kedvező hatású.

 

Borsikafű:

Emésztésserkentő… hatású.

 

Fahéj:

Fertőzést megelőző, fájdalomcsillapító, emésztést segítő, erjedés gátló… hatású.

 

Fokhagyma:

Erős antibiotikum hatás, kedvezően hat szívbetegségek, cukorbetegség, rák, ólommérgezés, lepra, AIDS (legújabb kísérletek)… esetén.

 

Gyömbér:

Emésztést elősegítő, gyulladáscsökkentő… hatású. Kedvezően hat, egyensúlyzavarok okozta rosszullét, nőgyógyászati problémák, egyes szívbetegségek… esetében.

 

Kakukkfű:

Fertőtlenítő, emésztést serkentő, köhögést csillapító, görcsoldó… hatású.

 

Kapor:

Emésztést elősegítő, gázhajtó…hatású.

 

Koriander:

Emésztést elősegítő, fertőzést megelőző… hatású.

 

Kömény:

Emésztést segítő, erjedés gátló, görcsoldó… hatású.

 

 

Kurkuma:

Antibakteriális hatás, belső élősködők elleni hatás, védi a szívet, és a májat…

 

Majoránna:

Emésztést elősegítő, görcsoldó… hatású.

 

Petrezselyem:

Magas vérnyomás ellen, vízhajtó, leheletfrissítő, lázcsillapító, allergia elleni… hatású.

 

Rozmaring:

Ételmérgezés megelőz, antioxidáns hatású, emésztést serkentő, fertőzést megelőző, influenza elleni… hatású.

 

Szegfűbors:

Emésztést serkentő, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő… hatású.

 

Szegfűszeg:

Emésztést elősegítő, fertőzést leküzdő, fájdalomcsillapító…hatású.

 

Tárkony:

Fájdalomcsillapító, fertőzést megelőző… hatású.

 

Zeller:

Vízhajtó, nyugtató…hatású. Kedvezően hat, egyes szívproblémák, magas vérnyomás, nőgyógyászati problémák, fogyás, cukorbetegség… esetében.

Megjegyzés:

A zeller és a petrezselyem, a hagymafélékkel együtt természetes szerves sóknak számítanak, melyek nem kötik meg a vizet a szervezetben, megkímélve így számos betegségtől. Zellermag őrleményből és csipetnyi tengerisóból kiváló „só pótló” készíthető, melynek kiváló sós íze van.

 

 

 

Erjedésgátló fűszerek:

Fahéjpor, vaníliapor, ibolya gyökér por, ánizs, pirospaprika, kömény…

 

Gabonafűszerek:

Majoránna, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, izsóp, zsálya, kapormag, lestyán, turbolya, zeller- és petrezselyem levél.

 

Javasolt teák!

 

Kérem, válasszon magának megfelelő teát!

(A zöld- és fűszerteákhoz nem javasolt sem cukor, sem édesítőszer hozzáadása! Maximum mézet adjunk hozzá!) 

 

Csalán:

Enyhíti a köszvényes fájdalmakat, jó a magas vérnyomás ellen, segít pangásos szívelégtelenség, szénanátha, menstruációs fájdalmak, skorbut… esetén.

 

Csipkebogyó:

A C-vitamin egyik leggazdagabb forrása. Jól jön meghűlés, influenza… esetén.

 

Édesgyökér:

köhögéscsillapító, fertőzés gátló, májgyulladás csökkentő… hatású.

 

Édeskömény:

Emésztést elősegítő, prosztata bántalmakra (rák) kedvező, nőgyógyászati panaszokra kedvező… hatású.

 

Fekete ribizli levél:

Értisztító… hatású.

 

Fehérfűzfa:

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő…hatású.

 

Ginzeng:

Erősítő, ellenálló képességet növelő, fáradságot leküzdő, állóképességet növelő, elhárítja a fizikális és érzelmi stressz által okozott károkat, megelőzi a stresszel szembeni ellenálló épességet adó hormonok kiürülését, növeli az emlékező képességet, immunrendszer erősítő, koleszterin csökkentő, májvédő, rákmegelőző… hatású.

 

Menta:

Emésztést serkentő, nyugtató, fertőzést megelőző, pangást csökkentő, érzéstelenítő… hatású.

 

Kamilla:

Gyulladáscsökkentő, nyugtató, immunrendszer védő, fertőzést megelőző… hatású.

 

Orbáncfű:

Az AIDS lehetséges ellenszereként emlegetik, sebgyógyító és depresszió… elleni hatása van.

 

Ezeken kívül ajánlok filteres fűszertea különlegességeket!

 

Night Light

Szellemi nyugtatató. Alvás előtti fogyasztása elősegíti a tudatos álmodást. Segít abban, hogy a fent található energiaközpontok jobban megnyíljanak, ezért hatékonyan hat a fejen jelentkező panaszok megszüntetésére, mint fejfájás, szemromlás stb.

Készült: citromfű, levendula, kamilla, koriander, kardamom felhasználásával.

 

Harmony

Klasszikus fahéjas indiai íz. Középre rendezi az aurát, stabilitást ad és harmonizál. Elsősorban a szívcsakrával kapcsolatos folyamatokat erősíti.

Készült: fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg és zöldbors felhasználásával.

 

Solar energy

Aktivizálja az energiákat. Segíti a két agyfélteke összehangolását, így növeli a szellemi képességet. Lelki szinten oldja a depressziót, a levert állapotot.

Készült: fodormenta, édeskömény, fahéj, édesgyökér, kardamom, koriander, gyömbér, szegfűszeg és zöldbors felhasználásával.

 

Dual light

A nők kedvence. A női bajokat enyhíti. Csökkenti a menstruációs és klimax okozta kellemetlenségeket.

Készült: narancshéj, koriander, fahéj, kardamom és szegfűszeg felhasználásával.

 

 

Fontos megjegyzés, hogy a zöld- és fűszerteákhoz nem javasolt sem cukor, sem édesítőszer hozzáadása! Külön kérésre, maximum mézet adjunk hozzá! 

 

 

 

 

 

Helyettük: Teljes kiőrlésű lisztek, pelyhek, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, aszalványok, zöld fűszernövények, gyógyhatású zöld teák…, és az ezekből készült ételek.

 

Általános „tudnivalók”

 

Bármennyire is szeretnék bebizonyítani, a húsevés – esetleges – elhagyása, nem káros, sőt orvosilag bizonyítottan hasznos lépés a táplálkozásban!  A gabonák táplálnak, a zöldségek tisztítanak, a gyümölcsök frissítenek! A délelőtt legyen gyümölcs, a délután a gabona, zöldség, olajos magvak és az ebből készült ételek. Egyre több egészséges, növényi felvágott, hús és egyéb dolog jelenik meg a piacon. A kaposvári Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány, nem csak „traktál”, de igyekszik is ellátni azokat, kik igénylik, amíg az igény akkorára nem nő, hogy boltokban is megtalálható lesz a bio-, reform élelmiszer. Hőkezelés hatására az élő enzimek elpusztulnak (40-50 fok felett)! Egyedül a gabonák bírnak magas hőmérsékletet. Törekedjünk minél több nyers tápanyag bevitelére!

 

A gabonafélék

 

Tudta Ön, hogy mi mindent köszönhet ezeknek a táplálékoknak?

 

Búza

Bulgur (füstölt gabona köret)

 

Minden ember számára igen hasznos táplálék.

A búzánál, csak „őse” a tönkölybúza kiválóbb. Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is.

Zöldségekkel fogyasztva teljes értékű táplálék, az emberi szervezet számára. Egyfajta „középút” a gabonafélék közt.

143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

            Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben kb. 60 perc alatt főzhető puhára (lassú tűz).

            Ajánlott fűszerek: koriander, majoránna, bazsalikom

 

Tönkölybúza

 

Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is. Energiával látja el az izmokat. A vér „minőségét” javítja! Nyugtató hatás. Könnyű felszívódás.  Ízületi bántalmak csökkentése. Szexuális zavarokat is képes rendezni…

A legjobb gabonafajta!

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben kb. 30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk. 

            Ajánlott fűszerek: koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom

143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

           

Rozs

 

Több szacharint tartalmaz mint a búza, magas a nitrogén- és kazein tartalma, ami értékessé teszi a gabonát. Kiemelkedően magas az energia- és információ tartalma. Elsősorban az emésztőrendszer megerősítésére hat. Rendszeres fogyasztása lehetetlenné teszi a székrekedést. Magas kálium tartalma jó hatással van a májra…

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5-3 szeres vízmennyiségben 60 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 60 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: köménymag, rozmaring, kakukkfű

130 g fehérje, 642 g keményítő, 9 g zsírt, 18 g szerves sót, 51 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Árpa

 

Alacsonyabb foszfor tartalma miatt fogyasztása inkább nyári, melegebb időkben ajánlott.

Magas cukor-, fehérje- és rozs tartalma miatt nagy szerepe van a gyermektáplálásban. A többi gabonához képest több mikro- és nyomelemet tartalmaz. Ezek magyarázzák kedvező hatását a mirigy-, hormon- és idegrendszerre. Fontos a tüdő, és légzési rendszert erősítő hatása. Szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Megelőzi a székletrekedést. Kimerültség, fokozott stressz, lábadozás esetén is áldásos. Vérkoleszterin szint csökkentő hatása van. A bélrendszer gyulladásos betegségeit nagymértékben gyógyítja. Sok B1, B2, B6 és E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz…

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.

            Ajánlott fűszerek: zsálya, szegfűbors, kakukkfű, babérlevél

90 g fehérjét, 639 g keményítő, 25 g zsírt, 23 g szerves sót, 80 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Zab

 

Nagy élénkítő, frissítő, serkentő hatása van. Növeli a szellemi-, akaraterőt, a befogadóképességet. Regenerálja az idegeket. Eltávolítja az epesavat. Magas rost-, fehérje tartalma van. Magas foszfortartalma („fűtőhatás”) miatt, hideg időben jön elsősorban számításba a táplálkozásnál. Különösen hasznos magnézium-, vas- szilícium hiány (csontok gyöngesége) esetén. Kedvező hatása van továbbá: szívbetegek, vérkeringési-, pajzsmirigy zavarokkal küszködők és vérszegényeknél. Erősíti a nők méhét, idegességnél, izomgörcsöknél, jó hatást fejt ki. Serkenti a bélmozgást. Azon kevés gabonafélék közé tartozik, mely a szervezetre lúgosító hatással van, a szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni. Tartós vérszegénység megszüntetésére is képes, vagy alkalmas cukorbetegek egészségének helyreállítására áztatott formájában.

B komplex, E vitamin, valamint vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium… található benne.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 1.5-1.8 szeres vízmennyiségben 20-30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 20-30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: csombor, édeskömény, izsóp, lestyán

120 g fehérjét, 604 g keményítő, 10 g zsírt, 33 g szerves sót, 96 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Barnarizs

 

Csak hántolatlan formában értékes (barnarizs)! Szellemileg van kedvező hatással az emberre elsősorban, de magas B vitamin tartalma a bőr, és hajproblémák (hajhullás, korpásódás…) megszüntetésében nagy szerepet játszik. Akaraterőt erősít. Alacsony nátrium tartalma miatt (sószegény) vesebetegek, vízkór, magas vérnyomás „ellensége”.

Alkalmas, keringési, emésztési bántalmak, lábadozás, kimerültség, stressz, magas láz, hasmenés… pozitív befolyásolására. Nyugtatja és tisztítja a bélrendszert, nem hizlal, segíti a veseműködést, vízkiválasztást, a méreganyagok megkötését, s azok kiválasztását. Jótékony hatás vérzsír, koleszterin szintre, gátolja a vesekőképződést…

Nincs sikér tatalma, ezért tészta nem készíthető belőle. Viszont finomra őrölt formában, magas keményítőtartalma miatt, kiváló sűrítő anyag.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben 30-40 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű

69 g fehérjét, 771 g keményítő, 5 g zsírt, 5 g szerves sót, 20 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Köles

 

Magas „fűtőértéke” van. A szervezetre lúgosító hatást gyakorol, így az elsavasodott szervezetnek áldásos. Magas a szilícium-, magnézium-, fluor-, kálium-, foszfor, szerves só…, és vas tartalma (vas hiányosoknak!), továbbá: Teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat, B1, B2 vitamint, kovasavat tartalmaz, mely erőteljes kedvező hatás: bőr, fogak, látás, gyomorsav túltengés, rák, érelmeszesedés, töredezett köröm, hajhullás, állandó kéz és láb hidegség… Késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit, és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást, védi a fogzománcot. Serkenti az immunrendszert. Vese, hólyaggyulladás, lép gyógyszerként is ismerik.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 4 szeres vízmennyiségben, 5-10 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 20 percet duzzasztjuk.

            Ajánlott fűszerek: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander

140 g fehérjét, 680 g keményítő, 20 g zsírt, 10 g szerves sót, 10 g rostot tartalmaz kilógrammonként. Érdekessége, hogy kórházakban, mint „gyógyító táplálék” szerepelt a múltban!

 

Hajdina (pohánka)

 

Rendkívül puha gabonaféle. Könnyen emészthető. A sérült gyomorfalra egyfajta „védőréteget” von. Gyomorbántalmak esetén nagy megkönnyebbülés a fogyasztása. Gazdag A vitaminban, ami a látásban nagy szerepet játszik…

Érrendszeri-keringési zavarok… Rutinsav tartalma az ereket rugalmassá teszi. Hatásos, fagyás, fagydaganatok, magas vérnyomás, retina, bevérzés, sugárkárosodás esetén is. Főzete baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások, csípések kezelésére is alkalmas. A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedően magas a fehérje tartalma. Rutinsav hatóanyaga javulást eredményez depressziós esetekben, egyben nyugtató és serkentő hatása van.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 3 szoros vízmennyiségben (az első főzővizet feltétlenül le kell cserélni forrás után!) 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 10-20 percet duzzasztjuk. 

            Ajánlott fűszerek: izsóp, majoránna, bazsalikom

130 g fehérjét, 649 g keményítő, 30 g zsírt, 35 g szerves sót, 26 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Szezámmag

 

Kitűnő összetétel! Sok kalcium, vas, kálium, magnézium, B1, B2, és E vitamint tartalmaz. Elsődleges táplálék kell, hogy legyen csontritkulás esetén, a mákkal együtt! Erősíti az agy, az idegszöveteket és a szívizmot. Krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek, túlzott szexuális vágy esetén kedvező hatással bír. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér, és máj koleszterinszintjét. Bőrre kenve (szezámolaj), akadályozza a bőrrák kialakulását… Mézzel fogyasztva: élénkít, vidámabbá tesz, szexuálisan aktívabbá tesz, ébredéskor kipihentebbek leszünk…

 

Lenmag

 

-         Az egész mag fogyasztása serkenti a bélműködést, kiváló hashajtó hatása van.

-         Alkalmas gennyes sebek érlelésére, valamint reumás fájdalmak enyhítésére (Meleg vizes-pépes borogatást helyezve a testrészre.)

-         A lenmag olajában (hidegen sajtolt!) lévő esszenciális zsírsavak gátolják az érelmeszesedést, kedvezően hatnak a pikkelysömör gyulladására (külsőleg is!).

-         Cukorbetegség esetén is ajánlott napi kis mennyiségben.

-         Őrölve, ellensúlyozza a túlzott savtermelést.

-         Csökkenti a szívinfarktus veszélyét, a vérnyomást, a vér viszkozitását, valamint a vérkoleszterin szintet.

 

A gabonák, jó köret anyagok. Én a magam részéről, „gyógyszerként” kezelem őket, és törekszem arra, hogy hetente többször fogyasszak egy-egy evőkanálnyit megfelelően elkészítve, van úgy, hogy csak áztatással felpuhítva nyersen fogyasztom. Ne felejtsük el, hogy az ételek ízét, a fűszerek adják! A fűszerek összetételeivel tudja saját részérre az ételeket elfogadhatóan finommá tenni ételeit. Lehetőleg kevés sót (helyette: vöröshagyma-, foghagyma őrleményt, vagy kevés szójaszószt használjon), mert a só megköti a vizet a szervezetbe, 1g só 120 g vizet képes megkötni! Ez a szervezetben felhalmozódott víz leterheli a szívet, de a magas vérnyomások elsőszámú faktora is egyben! A főtt gabonák darálva, reszelt zöldségekkel, teljes kiőrlésű lisztel, zsemlemorzsával (tojás nélkül!), megfelelően saját szájízre fűszerezve zöldfűszerekkel, jó fasírt alapanyagok!

 

Hidegen sajtolt olajok.

 

 

Tudta Ön, hogy: Élettanilag fontos hatásuk van.

 

(Figyelni kell arra, hogy ne hőkezeljük – lehetőleg – őket! Utólag tegyük az ételhez, ha mód van rá, mikor már kicsit visszahűlt, 50 fok alá. )

 

„Kapor ét- és saláta olaj”

-         Emésztésjavító…

-         Étvágyserkentő…

„Petrezselyem ét- és saláta olaj”

-         Enyhe nyugtató…

-         Vízhajtó hatás…

„Szezámmag ét- és saláta olaj”

-         Érelmeszesedési folyamatok lassítása…

-         Bőr ápolás, maszírozásra alkalmas…

„Napraforgó ét- és saláta olaj”

-         Vizelethajtó…

-         Hurut oldó hatása miatt köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére alkalmas…

-         Magas „E” vitamin tartalmú…

„Tökmag ét- és saláta olaj”

-         Fájdalmas vizelet ürítés enyhítésére…

-         Prosztatabántalmak kezelésére…

-         Csökkenti a koleszterinszintet…

-         Jó hatása van érelmeszesedés ellen…

-         Bőrgyulladások esetén is hasznos…

„Ligetszépe ét- és saláta olaj”

-         Bőrápoló zsírsavakat tartalmaz…

-         Enyhíti a menstruáció előtti panaszokat…

-         Enyhíti az allergiás eredetű ekcémákat…

-         Csökkenti a vércukorszintet…

-         Jótékony hatással van továbbá: hiperaktivítás, izületi gyulladás, pszichés eredetű étvágytalanság, sclerosis multiplex, normál testsúly fenntartására, Parkinsonkór…

„Búzacsíra ét- és saláta olaj”

Rendkívül sok kedvező hatással bír a szervezetre. Egyik legfontosabb magas E vitamin tartalma. Ezen kívül tartalmaz többek közt, kalcium, B-vitamin, kolin,  E-, F-, vitamin, folsav, izotol, naicin… Természetesen, ezek hiánybetegségit (ami nagyon sok ahhoz, hogy itt most említésre kerüljön) is eredményesen orvosolja, illetve segíti a gyógyulását.

 

Egészség megőrzése, annak visszanyerése érdekében, kerülendő ételek:

 

Fehérliszt, cukor, állati fehérjék, kávé, alkohol, szervetlen só (mint pl.: konyhasó, tengeri só), ecet, bors, cigaretta, kábítószer, tartósítószerek, íz fokozók, ételfestékek, mellékhatású gyógyszerek…, valamint az ezeket tartalmazó ételek.

 

(Javaslat, hogy a vendég külön kapja meg ételéhez ezeket az olajakat, kicsi kis edénykében! Ez azért jó, hogy oda tegye magának az ételben, ahova szeretné, saláta, leves, köret… Figyelni kell a nagyon tömény és erős ízű olajokra, mint pl. a petrezselyem és kapor olaj, mert ezekből néhány csepp is erős ízt vált ki! Ezeket üveggel együtt ki lehet adni, mert csepegtetős tetővel rendelkeznek!)