Asztma

 

Az asztma, mint betegség az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül. Egyre több embert érint és már a fiatalkorúak között is  komoly számban találunk asztmás betegeket.

Az asztma az allergiás megbetegedések csoportjába sorolható. A tüdők és a hörgők a kívánatosnál nagyobb mértékben reagálnak a külső és belső ingerekre, ezért az allergének ezekben a szervekben okoznak irritációt. Az asztma a hörgők simaizomzatában rohamokban fellépő görcs, melyet a kishörgők nyálkahártyájának duzzanata kísér miközben sűrű, ragacsos váladékot termel, ezért a légutak és a hörgők is beszűkülnek.

A betegség tünetei általában hirtelen fellépő nehézlégzés, rövid kapkodó légzés, majd hosszan elnyúló, sípoló, búgásos kilégzés, kezdetben száraz köhögés, majd tapadós köpet ürítése, a roham alatt szapora a pulzus, de a vérnyomás általában nem változik. A kiváltó okok lehetnek külsők, mint például: pollen, házipor, szénpor, mikroorganizmusok, hideg, tehéntej, gyógyszerek, dohányfüst, stb. vagy belsők, mint: stressz, anyagcsere-megbetegedés, lelki okok stb. Rohamok esetén a légszomj csillapítására segítsük a beteget ülőhelyzetbe és gondoskodjunk számára friss levegőről, nyugalomról.

A nyugati orvostudomány asztmatikus rohamok esetén különböző fajtájú hörgöcsketágítókat használ, melyek hosszú távon nem jelentenek megoldást a problémára.

A természetgyógyászati szemlélet külön választja az asztma kiváltó okait és a valódi okot. A kiváltó okokról a fentiekben már szóltunk,  ezért itt a valódi okokról kellene több szót ejteni. Minden olyan betegség, amely valamilyen módon - fekélyek, hurutosodás, nedvedző bőrproblémák, köhögés, orrfolyás stb. - a szervezetből a külvilág felé anyagot juttat, arról árulkodik, hogy  belül nagy mennyiségben salakanyag rakódott le és ettől a szervezet szabadulni kíván. Amennyiben gyógyítani akarunk egy ilyen betegséget, akkor első lépésben meg kell szüntetni azoknak az anyagoknak a bevitelét, melyek a lerakódásokat okozták. Ezek általában azon anyagok közül kerülnek ki, amik a szervezet számára nem hasznosíthatók - adalék- anyagok, színezőanyagok, tartósítószerek, stb. - vagy olyan mennyiségben kerülnek a szervezetünkbe, amilyen mennyiségben már nem feldolgozhatók - tej és tejtermékek, tojás, hús és húskészítmények, fehér liszt és cukor, valamint ezek együttes felhasználása. Ha ezeknek az anyagoknak bevitelét csökkentjük vagy teljesen elhagyjuk, már ezzel is jelentős javulást érhetünk el.

A gyógyításban másik nagy csoport a gyógynövények használata, melyekkel megszüntethetjük a tüdő simaizomzatának görcseit és hörgőtágító hatásuk is van, ilyen gyógynövények a kakukkfű, cickafark, pemetefű, ánizsmag, édesköménymag, ezeket a teákat külön-külön vagy együtt is lehet fogyasztani, napi adagjuk 3x2 dl, evés után.

A hurutos lerakódások kezelésére használt gyógynövények elsősorban szapoin tartalmuk miatt használhatók, ezek oldják a hurutot és a nyálkahártyák gyulladását is csökkentik, mint például: ökörfarkkóró-virág, kankalin gyökere és virága, szappanfű gyökere és az édesgyökér, a felsorolt növények is részét képezhetik egy asztma-ellenes gyógyteának. A  népi gyógyászat is használt hurutoldásra házi készítményeket, ezek közül az egyiket így kell elkészíteni: 2 rész  reszelt fekete retek, 2 rész reszelt torma és 8 rész mézet összekeverünk és egy napig állni hagyjuk, alkalmanként 3x1 teáskanállal fogyasztunk belőle addig, míg a köhögés és a hurut el nem múlik.

Az immunrendszer erősítése is fontos feladat. Erre használjunk Ehinácia cseppet (3x20 csepp naponta) és Sanghay Ginzeng Rollyal Jelly-t, éhgyomorra 1 ampullát 10 napon keresztül, ezt a kúrát havonta célszerű ismételni.

Az aromaterápiát is fel lehet használni többféleképpen is a gyógyításban. Aromalámpában való használata csillapítja a hörgők görcseit és ingerlékenységüket, ezek az illóolajok a borsmenta, citrom, eukaliptusz, rozmaring, erdei fenyő, izsóp, muskotály zsálya, kb. 10 köbméterenként 1-2 csepp javasolt. Az asztmatikus tüneteket csökkenti, ha éjszakára bekenjük a beteg hátát és mellkasát shakti balzsammal, tigrisbalzsammal vagy bármely más erős aromás krémmel. Fontos: 3 évesnél kisebb gyermeknek semmilyen illóolajos készítmény nem adható, még az aromalámpa használata is ellenjavallt!

A vízgyógyászati kezelések közül elsősorban a teljes fürdő javasolt valamilyen gyógynövény kivonattal, főzettel vagy illóolajjal dúsítva. Az illóolajat úgy kell a fürdővízbe használni,  hogy valamilyen zsíros hordozóanyagban összekeverjük és így tesszük a fürdővízbe, legjobb 1/2 liter tejbe 20  csepp illóolajat használni. A fent említett illóolajok fürdő készítésére is alkalmasak. Növényi kivonatok közül a kakukkfű, törpefenyő vagy fenyőtű ajánlott, 5 dkg növényt 1 liter vízben 10 percig főzzük, majd leszűrve a fürdővízbe öntjük, hetente 2-4-szer ajánlott.

Természetgyógyászati kezelések közül ajánlott a talpmasszázs, vízgyógyászat, fitoterápia, akupunktúra, köpöly-moxaterápia, homeopátia, bach-virágterápia, yoga, életmódtanácsadás és légzésterápia. Ezekkel a kezelésekkel hosszútávon tünetmentes állapotot is elérhetünk.