Influenza

 

Az influenzát az emberek általában nem csak hírből ismerik. Szinte mindenki az élete folyamán néhányszor vagy rosszabb esetben minden járvány idején kapcsolatba kerül ezzel a kellemetlen betegséggel. Mivel az influenzát vírus okozza, ezért az antibiotikumok használata a betegség leküzdésében nem célravezető - ezek csak bakteriális fertőzés ellen nyújtanak bizonyos védelmet. A vírus genetikai állománya szinte évről-évre változik, ezért a megelőző védőoltások is csak az előző évi ellen nyújtanak védelmet. Ha egy új járvány kiindul valahol, csak akkor tudnak a kutatók egy újabb ellenanyagot kikísérletezni, ennek előállítása és sorozatgyártása viszont  elég sok időt vesz igénybe. Az új vírus elleni védőoltás sokszor csak arra az időre készül el, mikorra már a járvány vége felé jár vagy  teljesen elmúlott. Mivel ezek a lehetőségek nem a legmegfelelőbbek, ezért az influenza elleni védekezésre más eszközöket kell a szervezetnek igénybe vennie.

Az influenzában való megbetegedés és az immunrendszer állapota között szoros összefüggés van. A specifikus immunrendszer az állandóan változó vírussal szemben nem tud megfelelő gyorsasággal ellenanyagot előállítani, ezért a szervezetben a nem specifikus immunrendszerre hárul ez a feladat. A nem specifikus immunrendszer a szervezetbe kerülő összes testidegen anyag ellen fellép. Ha az immunrendszernek túl sok feladata akad a szervezetbe kerülő mérgek, salakanyagok semlegesítésében, akkor az így leterhelt immunrendszer nem lesz képes a szervezetbe került vírusok ellen hatékonyan felvenni a harcot és bekövetkezik a megbetegedés. A vírusok szervezetbe való bekerülése megindítja a védekezést és ennek érdekében  szinte minden tartalékenergiát mozgósít. Ekkor lépnek fel a betegség tünetei, mint pl. láz, nyirokmirigyek megnagyobbodása, levertség, fáradékonyság, izomfájdalmak, orrfolyás, légúti hurutosodás, köhögés. Ezek nem a betegség tünetei, hanem a szervezet védekező rendszerének aktivizálódását jelzik.

Ha a szervezet megfelelő kondícióban van, a tünetek néhány nap alatt elmúlnak, viszont ha gyenge, rossz állapotú, akkor szövődmények is kialakulhatnak. Ilyenkor fontos az immunrendszer fokozott mértékű erősítése teákkal, böjtökkel, diétás megszorításokkal, természetes gyógymódok és készítmények használatával, melyek a szervezet roborálását elősegítik.

Fontos: a tünetek a szervezet védekező rendszerének aktivizálódását jelzik, ezért azokat nem szabad elnyomni, legfeljebb csak csillapítani. A magas lázat hidegvizes borogatásokkal - a csuklóra és a bokára téve - csillapítsuk 39-fokig, A köhögés csillapításához és a fellépő hurutok oldásához - ha lehet - gyógyteákat használjunk. A szervezetben visszamaradt, ki nem választott lerakódások, toxinok  gyulladásos gócot képezhetnek. Ezért minden esetben javasolt a salakanyagok kiválasztását elősegíteni és a fellépő tüneteket csillapítani, lehetőleg természetes eszközökkel.

Az influenzánál a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Ahhoz, hogy az immunrendszer állandóan a megfelelő aktivitással tudjon működni, oda kell figyelni arra, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk és milyen mennyiségben, az étrendünket úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb mennyiségben nyers zöldségek, olajos magvak, nyers vagy aszalt gyümölcsök és teljes értékű gabonakészítmények forduljanak elő benne és minél kisebb mennyiségben fehér liszt, cukor, tej és tejtermékek, tojás és vörös húsok és ezek keveréke. Az étkezések összeállításánál a nyers és főtt ételek arányának célszerű 50-50%-nak lenni. A szervezet folyadékpótlásához gyógyteák fogyasztása ajánlott, 1 evőkanálnyit 1 liter vízhez (csipkebogyó, hársfavirág, csalánlevél, szederlevél, bodzavirág, lehetőleg naponta váltogatni). A teákat mézzel ízesíthetjük, cukrot és citromot ne használjunk!

A megelőzésben játszik szerepet a Sanghay Ginzeng Rollyal Jelly nevű kínai készítmény, ami méhpempő és ginszenggyökér kivonatot tartalmaz, erős roboráló hatású készítmény, adagolása 10 napos kúra alatt minden reggel éhgyomorra 1 ampulla minden korosztály számára, mellékhatásai nem ismeretesek. 1-2 hónaponkénti alkalmazása esetén az immunrendszer védekezőképessége és az általános erőnlét is jelentősen javítható. A már kialakult betegség esetén az adagolását napi 2x1-re kell emelni, reggeli és ebéd előtt  elfogyasztva. A másik olyan készítmény, ami a megelőzésben és a betegség kialakulása esetén is sikeresen alkalmazható, a Bíbor kasvirág tinktúra vagy Ehinácia csepp, ez a készítmény a nem specifikus immunrendszer erősítésére szolgál. Megelőzésre szánt adagja 3x20 csepp, 1 kúra 1dl, 2 havonta javasolt ismételni. A már kialakult betegség első tünetei fellépésekor 50 cseppet először, majd 10 cseppet óránként kell fogyasztani az első három napban, majd rátérni a 3x20 cseppes adagolásra. A készítmény tartós szedése esetén sincs semmilyen mellékhatása. Ha az influenzát már elkaptuk, akkor a már említett készítmények hatását kiegészítve még néhány gyógynövény is szükséges lehet, ezek közül az alábbiakat ajánljuk: kakukkfű, ami köhögéscsillapító és hurutoldó hatású, az ánizs hurut és görcsoldó hatású, a hársfavirág izzasztó, a bodzavirág köhögés, nátha rekedtség ellen és az ökörfarkkóró virág, ami hurutoldó, izzasztó, meghűlés esetén alkalmazott gyógynövény. Ezeknek a gyógynövényeknek a keverékéből naponta 3x2 dl forrázatot kell készíteni úgy, hogy 1 teáskanál keveréket 2 dl forró vízzel le kell önteni és 10 percig állni hagyni, majd leszűrni és melegen - nem forrón - fogyasztani. A betegség alatti étrendnek is támogatnia kell a szervezet felerősödését, ezért az első napokban gyümölcsök és centrifugált gyümölcslevek jöhetnek csak számításba, a 2. naptól már fogyasztható sütőtök, sült alma, sült krumpli, pirítós - a krumplihoz és a pirítóshoz friss, nyers zöldségek - hajdina, köles, árpa, pattogatott kukorica, olajos magvak mogyoró, napraforgómag, dió, mandula stb. és az ezekből készült hidegen sajtolt olajok, valamint aszalt gyümölcsök. Nem javasolt a betegség alatt a húsok, tojás, tej és tejtermékek, cukor és cukrozott készítmények, zsírok, fekete tea, csokoládé, kakaó fogyasztása és a nehéz sütött és főtt ételek.

Ha influenzás beteg van a lakásban, meg kell oldani a lakás szellőztetését, hogy mindig legyen friss, tiszta levegő a szobában, ezzel is a gyógyulást segítjük elő. A légtér fertőtlenítése is fontos dolog, erre jó szolgálatot tesznek az illóolajok, melyeket aromamécsesben párologtathatunk a szobában. Az ehhez használt illóolajokat lehet külön-külön vagy együtt használni (Borsmenta, Fenyő, Citrom, Citromfű, Eukaliptusz, Kámfor). Figyelem! Illóolajat 1,5 éves korig nem szabad használni még a szoba légterében sem és 8 éves korig tilos a belső alkalmazásuk! Ezért a kisgyerekeknél a gyakoribb szellőztetésre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. Ha az influenza alatt az arcüregben és a homloküregben feszítő, tompa, nyomásszerű fájdalmat érzünk, akkor inhaláljunk, amit kamilla, kakukkfű, esetleg borsmenta forrázattal, a már fent említett illóolajok felhasználásával végezhetünk. Ilyen esetekben jó szolgálatot tehet a vacsorára elfogyasztott nyers lilahagyma, ami szintén az arcüregeket tisztítja. Lefekvés előtt kenjük be arcunkat és homlokunkat shakti balzsammal, Wapo rubbal vagy tigris balzsammal, ezek is nagyban hozzájárulnak az üregek tisztulásához.

A betegség minél hamarabbi leküzdéséhez hozzájárul a megfelelő izzadás kiváltása. Ehhez szükséges lefekvés előtt a forró lábfürdő, a meleg, mézes hársfavirág tea, amennyiben szükséges az éjszaka folyamán az ágyneműt cserélni kell, hogy a kiizzadt salakanyagok ne kerülhessenek vissza a szervezetbe a pórusokon keresztül.

A természetgyógyászati kezelésekkel a gyógyulási folyamatok felgyorsíthatók, ezek közül elsősorban a talpmasszázs, homeopátia, vízgyógyászat, köpöly-moxa kezelés jöhet számításba.