Köszvény és reuma

 

A köszvényes és reumás megbetegedések előfordulás az utóbbi 100-150 évben jelentős mértékben emelkedett. Míg a középkorban úri betegségnek számított, addig korunkban szinte természetes velejárója  az idős  kornak. A reuma és a köszvény nem egyfajta betegség kétféle elnevezése, hanem mindegyik más-más problémát takar, de kialakulásuk közel hasonló okokra vezethető vissza  és gyógyításuk is ekképpen hasonló módon történik.

Reumának nevezzük azokat a váltakozó erősségű, húzó izom és izületi fájdalmakat, amelyeket helyileg nem lehet pontosan meghatározni. A betegség kialakulásában szerepet játszhat kóros immunválasz vagy fertőzés is, de az esetek túlnyomó részében inkább anyagcserezavarra, mozgáshiányra, helytelen táplálkozásra vagy testsúlytöbbletre lehet következni.

A köszvényes megbetegedések oka anyagcserezavar. A vérben lévő húgysavszint kórosan megemelkedik, a kiválasztó szervek ezt nem tudják kellő mértékben eltávolítani és a visszamaradt húgysav kristályos formában kicsapódik az izületekben és heveny vagy krónikus gyulladásokkal kísért izületi panaszokat okoz. A betegség kialakulását elsősorban a magas fehérjetartalmú ételek túlzott fogyasztása okozza, főként az állati eredetű fehérjék és belsőségek.

A hagyományos nyugati orvoslás is, mint a természetgyógyászat külsőleg és belsőleg is kezeli ezt a betegséget. Belsőleg különféle fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő készítményeket használ. Viszont ezeknek a szintetikus gyógyszereknek sok a káros mellékhatásuk és a valódi problémát nem oldják meg. A külsőleg használt gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények, mint például: a Voltaren, Prolixan, Diclofenac, Apranax, Tiltocin, Hotemin, stb. legfeljebb csak az állapot stabilitását tudják biztosítani és átmeneti fájdalomcsökkentést ígérnek a betegek számára.

A természetgyógyászati kezelés itt is, mint szinte minden esetben a betegség alapokainak megszüntetésére irányul. Az ember addigi életmódját gyökeresen át kell alakítania, ha a teljes gyógyulást kívánja elérni. A táplálkozásában egy mérsékelt lakto-vegetáriánus étrendet kell megvalósítania. El kell hagynia a húsokat és húskészítményeket, tojást, tejfölt, sajtokat, tejszínt, kocsonyát, húslevest, hüvelyeseket, földimogyorót, mindenféle szójakészítményt, majonézt, fekete teát, sót, csokoládét és az alkohol fogyasztását. A szervezet sav-bázis háztartását bázikus irányba kell eltolni. Erre kiválóan alkalmas a nyers növényi étrend. A kúra alatt fokozottan javasolt fogyasztani mindenféle zöldségfélét, gyümölcsöt - ez utóbbiból étkezésenként csak egy fajtát -, lehetőleg nyersen vagy legfeljebb párolva, aszalt formában; olajos magvak közül diót, mogyorót, mandulát, napraforgót mindenféle hidegen sajtolt olajat, kefirt, joghurtot, aludttejet, írót, savót, mert ezek is lúgosítják a szervezetet. A gabonafélék közül hajdina, köles, árpa, rozs fogyasztása ajánlott.

A gyógynövények közül elsősorban a vértisztító és vízhajtó teák jöhetnek számításba a kezelésnél, mint például a zsurló, csalán, bodza, aranyvesszőfű, nyárfalevél, diólevél, kökény, gyermekláncfű, ezekből a teákból általában keveréket készítünk egyenlő arányban, de  külön-külön is felhasználhatók. Napi adagjuk 3x2 dl forrázat. A gyakran fellépő erős reumatikus fájdalmak és köszvényes rohamok esetén a fehér fűzfakéreg fogyasztása csökkenti a fájdalmakat és a rohamok gyakoriságát. A fűzfakéreg reumaellenes, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, elkészítése: 5 gramm kéreghez 2 dl vizet számítunk, ezt 10 percig főzzük , 10 percnyi állás után leszűrjük és fogyasztjuk. A napi adagolása 3-4x2 dl. Reumások víz helyett is fogyaszthatják. A fekete nyárfa-rügy a fűzfakéreghez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és elkészítése is hasonló.

A homeopátia a gyógynövény kúrát kiegészítheti, de önálló terápiaként is alkalmazható a gyógyításban.

A köszvény és reuma heveny szakaszában ajánlottak a hidegvizes lemosások, zuhanyok, hideg agyagpakolások vagy Priznic borogatások. A betegség krónikus vagy inaktív szakaszában elsősorban a keringést fokozó váltófürdők és zuhanyok, hideg és meleg szénavirág pakolások, valamint az agyag- és iszappakolások jöhetnek számításba. Éjszakai borogatást végezhetünk akut esetben kámfor, menta, rozmaring tartalmú krémekkel, bedörzsölő szerekkel, mint például az Innoreuma krém, tigrisbalzsam, shakti balzsam vagy egyszerűen sósborszesszel. Ezek a készítmények erős keringést javító hatásuk miatt a fájdalmakat csillapítják és a gyulladásokat csökkentik. Krónikus esetben a már fent említett készítményeken kívül használhatunk még fekete nadálytő, árbika, körömvirágból készült krémeket, balzsamokat. Ezek a készítmények úgy fejtik ki legjobban a hatásukat, ha dunsztkötésben alkalmazzuk őket éjszakára.

Természetgyógyászati kezelés szempontjából javasolható a reflexológia, vízgyógyászat, masszázs, köpöly-moxa, akupunktúra, mozgásterápia és a betegség akut állapotában esetleg a chiropaktikai (csontkovács) kezelés.