Táplálékaitokban keressétek gyógyulásotokat!”

       Hippocrates

 

Üdvözlöm!

 

Ön egy olyan étteremben ül, melynek ügyvezetője nem zárkózott el az elől, hogy újdonságokat ajánljon Önöknek, a kaposvári É.F.E. Alapítvány invitálására. Nagy öröm számomra, hogy egyre nő azok száma, kik egyre több figyelmet fordítanak a helyes táplálkozásra. A helyes táplálkozás nem csak betegségmegelőzés, de a gyógyuláshoz vezető, leggyorsabb út is egyben! És még ennél is több! A helyes táplálkozás: maga, a boldogság titka. Hogy, hogyan? Érzelmeink gondolataink alapja… Gondolataink alapján cselekszünk… Az, hogy, hogyan érezzük magunkat, egészségi állapotunktól függ. Egészségünk táplálékainkban rejlik! Az egészséges ember jókedvű, vidám, odaadó, megértő… „építő” hatású! Míg az, az ember, ki bármilyen egészségügyi károsodásban szenved: Rossz kedvű, türelmetlen, agresszív, zárkózott… „romboló” hatású! Az étlap ezen oldalán megkísérlem elősegíteni, hogy egészsége legyen Önnek, de az étkezés öröme is megmaradjon. Ez az oldal egy „csekély” fordulat az: „azért élünk, hogy együnk, vagy azért eszünk, hogy éljünk”, közt!

  

„Gyógyító táplálékok”

 

Az összeállított ételek, koleszterinszegények, élő enzimben gazdagok – lehetőség szerint – bio alapanyagúak, nem tartalmaznak állati eredetű élelmiszert. Összetételüknél és elkészítési eljárásuknál fogva, energia dúsak, így az éhség érzet előbb megszűnik, mint ahogy a gyomor „megtelik”, megkímélve Önt az étkezés utáni fáradságérzéstől, az esetleges gyomorégéstől, felpuffadástól…!

Az ajánlott ételek után nem ajánlott a desszertként cukros ételek, italok fogyasztása, mert a cukortartalmuk miatt az ételek és italok erjedést okoznak a gyomorban, ami gyomorégést, puffadást, alkoholképződést és ennek következményeként más egészségügyi károsodást is megalapoznak!

 

Jó egészséget, örömökben, boldogságban gazdag életet kívánunk!

 

 

REFORMÉTELEINK

 

KÖRETEK

 


BÚZA……180-

ROZS……180-

BARNARIZS……180-

BZLGUR……360-

ÁRPA……180-

KÖLES……180-

ZAB……180-

HAJDINA……180-

FŐTT BURGONYA……160-

 


TÉSZTÁK

 


TELJES KIŐRLÉSŰ, TOJÁS NÉLKÜLI, BÚZA TÉSZTA……….

TELJES KIŐRLÉSŰ, TOJÁS NÉLKÜLI ZABTÉSZTA……….

KUKORICATÉSZTA……….


 

FELTÉTEK

 


RÁNTOTT GABONAHÚS SZELET……….

FOKHAGYMÁS SÜLT GABONAHÚS SZELET……….

HAMIS PACAL……….

PÖRKÖLT GABONAHÚSBÓL……….

ZÖLDSÉGPÖRKÖLT……….

BOLOGNAI ( darált gabonahúsból )……….

SÜLT VIREKOLBI ( növényi )……….

PIRITOTT NÖVÉNYI VAGDALT ( zabpehelyből )……….

FŰSZERES PIRÍTOTT GABONAHÚSKOCKÁK ……….

GRILEZETT ZÖLDSÉGEK…….

RÁNTOTT TÖK, RÁNTOTT KARFIOL ( tojás nélkül, TK liszttel )……….


 

EGYTÁLÉTELEK

( nem tartalmaznak állati terméket, gabonahúsból készülnek! )

 

 


BRASSÓI……….

CIGÁNYPECSENYE……….

Bolonyai mártás, darált gabonahússal……….

RAKOTT KÁPOSZTA (bármelyik gabonából)……….

HAMIS „DISZNÓTOROS”……….

GULYÁSLEVES, BURGONYÁS ÖNKÖLYPOGÁCSÁVAL……….

VEGYES TÁL

( SÜLT VIREKOLBI, PIRÍTOTT VAGDALT, GRILL ZÖLDSÉG )……….


 

 

MÁRTÁSOK, ÖNTETEK

 

 


TOFUNÉZ ( tofumajonéz )……….

NÖVÉNYI TEJFÖL……….

BARNAMÁRTÁS……….

OLASZ MÁRTÁS……….

FŰSZERES ZÖLDSÉGMÁRTÁS……….


 

 

ZÖLDSÉGEK

 


 

UBORKASALÁTA……….

VEGYESSALÁTA……….

KÍVÁNSÁG SALÁTA……….


 

 

REFORM PALACSINTÁK

 


DIÓS……………

MÁKOS……………

DIÓS-MÁKOS……………

ÍZES……………

KÖLESTÚRÓS


 

Köretek

 

-         búza                                                                                               ……………Ft.

B1, B2, B6, E… vitaminban gazdag. Növekedés, bőr, köröm, haj, látás…-ban nagy szerepe van! A legtöbb jótékony élettani hatást tartalmazza a búza! Rendkívül magas energia tartalma van, ennél fogva, csak keveset képes megenni az ember belőle, mert éhségérzete, az energiaszint megnövekedésével hamar megszűnik!)

 

-         barnarizs                                                                                        ……………Ft.

„B6” vitaminban gazdag. Többek közt, az idegrendszer épülését, az ellenanyagok, vörösvértestek képzését segíti elő. Zsírok, és aminosavak megfelelő felszívódását biztosítja; megakadályozza, az ideg, és bőrbetegségeket, mérsékli a vizeletürítési problémákat…

 

-         hajdina                                                                                  ……………Ft.

Rendkívül könnyen emészthető, „A” vitaminban gazdag, védőréteget von a gyomor falára… Gyomorbántalmasoknak nagyon előnyös! A 30-as évekig gyógyító elem volt a kórházakban.

 

-         köles                                                                                               ……………Ft.

 Magas a szilícium-, fluor-, magnézium-, kálium-, foszfor-, és vas tartalma. Erőteljes kedvező hatást vált ki az ember érzékszerveire és a bőrre. Rendszeres fogyasztása: látóképesség javítását, a bőrbetegségek gyógyulását eredményezi. Különösen a bőr tisztítását és áteresztőképességét javítja a magas kovatartalma következtében. Kiváló hatása van a fogak épen tartásában, hajhullás ellen, Törékeny körmök gyógyulásában… Mindezek mellett elsőrendű hatása a két civilizációs betegség, a rák, és az érelmeszesedés csökkentésében, illetve megelőzésében van. Egyetlen gabonaféle, mely lúgosító hatással van a szervezetre, így a gyomorsav túltengésben szenvedőknek ajánlott! Magas a „fűtőértéke”, így inkább hűvösebb időkben fejti ki kedvező hatását. Azok az emberek, akik fázósak, szintén jól járnak a fogyasztásával a gyomorbántalmasok, mert egyfajta „megváltás” számukra”…

 

-         tészták                                                                                  ……………Ft.

Tojás nélkül, igény szerint: kukoricából, teljes kiőrlésű lisztből, zabból készült tészták.

 

Nyers zöldséges tál – nagyon – ajánlott az ételekhez!!!

 

Érdemes utána nézni, az árpa, a zab, a kukorica, rozs élettani hatásainak is!

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Kerülendő ételek!

Fehérliszt, cukor, állati fehérjék, kávé, alkohol, szervetlen só (mint pl.: konyhasó, tengeri só), ecet, bors, cigaretta, kábítószer, tartósítószerek, íz fokozók, ételfestékek, mellékhatású gyógyszerek…, valamint az ezeket tartalmazó ételek. Kerüljünk lehetőleg minden olyan élelmiszert, melyet az ember „manipulált” bármilyen formában. Még a hőkezelésnek is vannak olyan szabályai, melyeket, ha betartunk, segítenek az étel élő enzimeinek életben maradásának. 

 

Helyettük:

 Teljes kiőrlésű lisztek, pelyhek, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, szója joghúrt (tejföl helyett), citrom kinyomott leve (savanyításnak, de csak módjával), hidegen sajtolt olajok (nem szabad hőkezelni őket lehetőleg! Utólag kell az ételhez keverni! A zöldfűszereket bele lehet keverni, állni hagyni, és úgy ízesíteni az ételt utólag, mikor már kicsit visszahűlt, hogy ne roncsolja az olaj élettani hatásait a túlzott meleg), aszalványok, zöld fűszernövények, gyógyhatású zöld teák, valamint a jövő tápláléka, a biocsírák…, és az ezekből készült ételek. Kevés sót (helyette: vöröshagyma-, foghagyma őrleményt, vagy kevés szójaszószt használjon

 

Általános „tudnivalók”

Bármennyire is szeretnék bebizonyítani, a húsevés – esetleges – elhagyása, nem káros, sőt orvosilag bizonyítottan hasznos lépés a táplálkozásban!  A gabonák táplálnak, a zöldségek tisztítanak, a gyümölcsök frissítenek! A délelőtt legyen gyümölcs, a délután a gabona, zöldség, olajos magvak és az ebből készült ételek. Egyre több egészséges, növényi felvágott, hús és egyéb dolog jelenik meg a piacon. A kaposvári Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány, nem csak „traktál”, de igyekszik is ellátni azokat, kik igénylik, amíg az igény akkorára nem nő, hogy boltokban is megtalálható lesz a bio-, reform élelmiszer. Hőkezelés hatására az élő enzimek elpusztulnak (40-50 fok felett)! Egyedül a gabonák bírnak magas hőmérsékletet. Törekedjünk minél több nyers tápanyag bevitelére!

 

Gabonafélék

 

A gabonákról:

A gabonákat legjobb előáztatni, (előző nap tiszta vízbe), így könnyebben és előbb megfőnek, valamint élettani hatásai is kedvezőbbek. Magas hőmérsékletet bírnak, így aztán, ha lassú tűzön vannak főzve (majd duzzasztva) fedő alatt, élő enzim is marad benne, ami a szervezetben való hasznosulását segíti. Alkalmas: köretnek; rakottnak (pl. rakott káposzta)> fasírtnak, darálva, burgonyával puhítva; tölteléknek, darálva, zöldségfélékkel, burgonyával puhítva

 

Búza

Minden ember számára igen hasznos táplálék.

A búzánál, csak „őse” a tönkölybúza kiválóbb. Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is.

Zöldségekkel fogyasztva teljes értékű táplálék, az emberi szervezet számára. Egyfajta „középút” a gabonafélék közt.

143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

         Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben kb. 60 perc alatt főzhető puhára (lassú tűz).

         Ajánlott fűszerek: koriander, majoránna, bazsalikom

 

Tönkölybúza

Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is. Energiával látja el az izmokat. A vér „minőségét” javítja! Nyugtató hatás. Könnyű felszívódás.  Ízületi bántalmak csökkentése. Szexuális zavarokat is képes rendezni…

A legjobb gabonafajta!

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben kb. 30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk. 

         Ajánlott fűszerek: koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom

143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

        

Rozs

Több szacharint tartalmaz mint a búza, magas a nitrogén- és kazein tartalma, ami értékessé teszi a gabonát. Kiemelkedően magas az energia- és információ tartalma. Elsősorban az emésztőrendszer megerősítésére hat. Rendszeres fogyasztása lehetetlenné teszi a székrekedést. Magas kálium tartalma jó hatással van a májra…

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5-3 szeres vízmennyiségben 60 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 60 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: köménymag, rozmaring, kakukkfű

130 g fehérje, 642 g keményítő, 9 g zsírt, 18 g szerves sót, 51 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Árpa

Alacsonyabb foszfor tartalma miatt fogyasztása inkább nyári, melegebb időkben ajánlott.

Magas cukor-, fehérje- és rozs tartalma miatt nagy szerepe van a gyermektáplálásban. A többi gabonához képest több mikro- és nyomelemet tartalmaz. Ezek magyarázzák kedvező hatását a mirigy-, hormon- és idegrendszerre. Fontos a tüdő, és légzési rendszert erősítő hatása. Szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Megelőzi a székletrekedést. Kimerültség, fokozott stressz, lábadozás esetén is áldásos. Vérkoleszterin szint csökkentő hatása van. A bélrendszer gyulladásos betegségeit nagymértékben gyógyítja. Sok B1, B2, B6 és E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz…

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.

         Ajánlott fűszerek: zsálya, szegfűbors, kakukkfű, babérlevél

90 g fehérjét, 639 g keményítő, 25 g zsírt, 23 g szerves sót, 80 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Zab

Nagy élénkítő, frissítő, serkentő hatása van. Növeli a szellemi-, akaraterőt, a befogadóképességet. Regenerálja az idegeket. Eltávolítja az epesavat. Magas rost-, fehérje tartalma van. Magas foszfortartalma („fűtőhatás”) miatt, hideg időben jön elsősorban számításba a táplálkozásnál. Különösen hasznos magnézium-, vas- szilícium hiány (csontok gyöngesége) esetén. Kedvező hatása van továbbá: szívbetegek, vérkeringési-, pajzsmirigy zavarokkal küszködők és vérszegényeknél. Erősíti a nők méhét, idegességnél, izomgörcsöknél, jó hatást fejt ki. Serkenti a bélmozgást. Azon kevés gabonafélék közé tartozik, mely a szervezetre lúgosító hatással van, a szervezet savasodását képes lekötni, megszüntetni. Tartós vérszegénység megszüntetésére is képes, vagy alkalmas cukorbetegek egészségének helyreállítására áztatott formájában.

B komplex, E vitamin, valamint vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium… található benne.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 1.5-1.8 szeres vízmennyiségben 20-30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 20-30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: csombor, édeskömény, izsóp, lestyán

120 g fehérjét, 604 g keményítő, 10 g zsírt, 33 g szerves sót, 96 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Barnarizs

Csak hántolatlan formában értékes (barnarizs)! Szellemileg van kedvező hatással az emberre elsősorban, de magas B vitamin tartalma a bőr, és hajproblémák (hajhullás, korpásódás…) megszüntetésében nagy szerepet játszik. Akaraterőt erősít. Alacsony nátrium tartalma miatt (sószegény) vesebetegek, vízkór, magas vérnyomás „ellensége”.

Alkalmas, keringési, emésztési bántalmak, lábadozás, kimerültség, stressz, magas láz, hasmenés… pozitív befolyásolására. Nyugtatja és tisztítja a bélrendszert, nem hizlal, segíti a veseműködést, vízkiválasztást, a méreganyagok megkötését, s azok kiválasztását. Jótékony hatás vérzsír, koleszterin szintre, gátolja a vesekőképződést…

Nincs sikér tatalma, ezért tészta nem készíthető belőle. Viszont finomra őrölt formában, magas keményítőtartalma miatt, kiváló sűrítő anyag.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2.5 szeres vízmennyiségben 30-40 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.

Ajánlott fűszerek: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű

69 g fehérjét, 771 g keményítő, 5 g zsírt, 5 g szerves sót, 20 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Köles

Magas „fűtőértéke” van. A szervezetre lúgosító hatást gyakorol, így az elsavasodott szervezetnek áldásos. Magas a szilícium-, magnézium-, fluor-, kálium-, foszfor, szerves só…, és vas tartalma (vas hiányosoknak!), továbbá: Teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat, B1, B2 vitamint, kovasavat tartalmaz, mely erőteljes kedvező hatás: bőr, fogak, látás, gyomorsav túltengés, rák, érelmeszesedés, töredezett köröm, hajhullás, állandó kéz és láb hidegség… Késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit, és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást, védi a fogzománcot. Serkenti az immunrendszert. Vese, hólyaggyulladás, lép gyógyszerként is ismerik.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 4 szeres vízmennyiségben, 5-10 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 20 percet duzzasztjuk.

         Ajánlott fűszerek: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander

140 g fehérjét, 680 g keményítő, 20 g zsírt, 10 g szerves sót, 10 g rostot tartalmaz kilógrammonként. Érdekessége, hogy kórházakban, mint „gyógyító táplálék” szerepelt a múltban!

 

Hajdina (pohánka)

Rendkívül puha gabonaféle. Könnyen emészthető. A sérült gyomorfalra egyfajta „védőréteget” von. Gyomorbántalmak esetén nagy megkönnyebbülés a fogyasztása. Gazdag A vitaminban, ami a látásban nagy szerepet játszik…

Érrendszeri-keringési zavarok… Rutinsav tartalma az ereket rugalmassá teszi. Hatásos, fagyás, fagydaganatok, magas vérnyomás, retina, bevérzés, sugárkárosodás esetén is. Főzete baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások, csípések kezelésére is alkalmas. A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedően magas a fehérje tartalma. Rutinsav hatóanyaga javulást eredményez depressziós esetekben, egyben nyugtató és serkentő hatása van.

Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 3 szoros vízmennyiségben (az első főzővizet feltétlenül le kell cserélni forrás után!) 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 10-20 percet duzzasztjuk. 

         Ajánlott fűszerek: izsóp, majoránna, bazsalikom

130 g fehérjét, 649 g keményítő, 30 g zsírt, 35 g szerves sót, 26 g rostot tartalmaz kilógrammonként.

 

Szezámmag

Kitűnő összetétel! Sok kalcium, vas, kálium, magnézium, B1, B2, és E vitamint tartalmaz. Elsődleges táplálék kell, hogy legyen csontritkulás esetén, a mákkal együtt! Erősíti az agy, az idegszöveteket és a szívizmot. Krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek, túlzott szexuális vágy esetén kedvező hatással bír. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér, és máj koleszterinszintjét. Bőrre kenve (szezámolaj), akadályozza a bőrrák kialakulását… Mézzel fogyasztva: élénkít, vidámabbá tesz, szexuálisan aktívabbá tesz, ébredéskor kipihentebbek leszünk…

 

Lenmag

-         Az egész mag fogyasztása serkenti a bélműködést, kiváló hashajtó hatása van.

-         Alkalmas gennyes sebek érlelésére, valamint reumás fájdalmak enyhítésére (Meleg vizes-pépes borogatást helyezve a testrészre.)

-         A lenmag olajában (hidegen sajtolt!) lévő esszenciális zsírsavak gátolják az érelmeszesedést, kedvezően hatnak a pikkelysömör gyulladására (külsőleg is!).

-         Cukorbetegség esetén is ajánlott napi kis mennyiségben.

-         Őrölve, ellensúlyozza a túlzott savtermelést.

-         Csökkenti a szívinfarktus veszélyét, a vérnyomást, a vér viszkozitását, valamint a vérkoleszterin szintet.

 

A gabonák, jó köret anyagok. Én a magam részéről, „gyógyszerként” kezelem őket, és törekszem arra, hogy hetente többször fogyasszak egy-egy evőkanálnyit megfelelően elkészítve, van úgy, hogy csak áztatással felpuhítva nyersen fogyasztom. Ne felejtsük el, hogy az ételek ízét, a fűszerek adják! A fűszerek összetételeivel tudja saját részérre az ételeket elfogadhatóan finommá tenni ételeit. Lehetőleg kevés sót (helyette: vöröshagyma-, foghagyma őrleményt, vagy kevés szójaszószt használjon), mert a só megköti a vizet a szervezetbe, 1g só 120 g vizet képes megkötni! Ez a szervezetben felhalmozódott víz leterheli a szívet, de a magas vérnyomások elsőszámú faktora is egyben! A főtt gabonák darálva, reszelt zöldségekkel, teljes kiőrlésű lisztel, zsemlemorzsával (tojás nélkül!), megfelelően saját szájízre fűszerezve zöldfűszerekkel, jó fasírt alapanyagok!