Vissza a Klubhoz!

Ahogy a klub létre jött


      

Kedves Olvasó!

 

 

        Engedd meg, hogy bemutassam neked a Kaposvári „Életmód klubot”, annak létrejöttének okát, célját, távlati terveit.

        Ezt a klubot a fent nevezett alapítvány hozta létre. Igaz, sokszor – ha megkérdezik –, azt mondom, én vagyok ez az alapítvány. Nem azért állítom ezt, mert elismeréseket akarok bezsebelni – hiszen mára már egészen másként látom a világot, amiben élek, mint eddig –, de ez van. Az alapítványról bvebbet az alapítvány honlapján lehet megtudni.

        A nem éppen mostani kezdeményezésem – hisz közel egy éve mködik a klub (2004. augusztus) – egy olyan érzésen alapul, indul ki, hogy más ember is szeretne annyira boldog… lenni mint én, vagy boldogabb.

A boldogság elérését az egészség visszaszerzésére vezetem vissza, mint az egészség egyik feltétele a boldogságnak (beteg ember nem boldog). Ehhez persze tudni kell, hogy az ember nem akkor beteg, ha fájdalma van. Azt is letisztázhatjuk, hogy nincs egészséges ember a földünkön. Ez nem légbl kapott kijelentés. EGÉSZ-séges, az, akinek minden egyes szerve, 100%-ig funkcionál. A környezeti szennyezések ezt már – szinte – lehetetlenné tették.

        Azt hiszem, a következket is leszögezhetjük, a továbbiakhoz: Minden, amit cselekszünk, teszünk, összefügg egészségi állapotunkkal. Érdemes megfigyelni a beteg embereket. Ilyenkor a kedvetlenség, levertség, türelmetlenség, ingerültség, st, az agresszivitás is jellemz számos más, hasonló tulajdonság mellett, mint a félelem például. Ezek az érzelmi állapotok nem hatnak kedvezen döntéseink meghozatalakor. 

Úgy fogalmazhatnánk meg, hogy az egészség hiánya, bármiféle károsodása, tönkre teszik érzelmeinket, amik aztán, megalapozzák, helytelen gondolatainkat, s „téves” gondolataink, „romboló” cselekedeteinket! Míg ezzel szemben, az ember minél egészségesebb annál több jó tulajdonsággal rendelkezik, mint türelem, odaadás, megértés…, ami épít hatás ránk és környezetünkre egyaránt. Míg az egyik széthúz és romból, addig a másik összetart és épít. 

 

        Ahogy létrejött a klub:

Az igazat megvallva, megannyi munka mellett, nem gondolkoztam ezen a megoldáson, hogy klub formájában kezdjek el foglalkozni ezzel a témával (bio, reform, természetes életmód…). Hozzászoktattam az elmúlt tíz év alatt sok embert, igényt keltettem – meggyz ervel – valamire, aminek nyoma sem volt hazánkba. Aztán azt vettem észre, most már nem csak azzal kell foglalkozni, hogy további igényt keltek, de ki is kell elégíteni megfelel képpen a felkeltett igényeket. Hiszen, ha ez nincs meg, minden feledésbe merül, amin addig „munkálkodtam”. Ételeimet már régóta másképp, és én magam készítettem többnyire, saját „receptjeim” szerint, úgy, hogy összetételében, élettani hatásaiban a legkedvezbb legyen a szervezetemre nézve (igaz, sokat „bnözök” e téren, a mai napig). És mivel szervezeti felépítésem olyan, mint a többi emberé, hát mások is akarták azt, amit én, különböz okoknál fogva. Egyre többen kerestek meg, hogy nekik is készítsek ebédet. Volt, aki beteg, volt, aki azért fordult hozzám, mert nem tudta, hogyan kell készíteni ilyen ételeket, megint más azért jött hozzám, mert nem ér rá annyit dolgozott… Ahogy egymásnak mondogatták ezt a dolgot, egyre többen lettek. A nyolc ismersöm pár hét alatt ötvenre duzzadt, s már nem bírtam a munkát drága anyósommal. A konyhát is kinttük. Eddigre már csíráztatógépet, zöldség-gyümölcsfacsarót vásároltunk összedobott pénzünkbl, és egyre bvítettük saját ellátásunk körét. Nem csak biocsírák kerültek az ételekbe, de frissen facsart, éltet levekhez is hozzá lehetett jutni, és persze sokkal olcsóbban. Megfelel pékáru, közbeszerzés… további bvülések jöttek.

2005. augusztus 15-én, nagyobb konyhába költöztünk és ismét bvítettünk. Az eddig megszokott egy „bio-reform étek, mellé további négy menü került. A már nagyobb konyhába (ami ezeltt hivatalos közétkeztetés konyha volt), már két menüt kaphatnak a klubtagok, és további másik hármat, amit másik konyha készít, és tartalmaz húsos, nem reform ételeket is. Így lett 1 reform, 2 vegetáriánus, és kett húsos ajánlat, mely utóbbiak megfelelnek a megszokott hagyományos konyha ízeihez, annak összetételének.

Erre a lépésre azért volt szükség, hogy ha a tagok „szünetet”, akarnak tartani a reformtáplálkozásba (mert vágynak a régi ízekre), vagy családtagjainak is segíteni akarnak, tudjanak váltani tetszés szerint, hogy ne érezzék, nincs más lehetségük, csak a reform. Volt még egy oka a kínálat bvítésének. Ez nem más, mint így lehetséget kaphat az is, aki egy átmeneten keresztül szeretne eljutnia helyes táplálkozásig, „lépcsrl, lépcsre”.

Továbbá nem csak tiszta egészséges ivóvízhez juthatnak a tagok, de akár gyógyteákhoz is, mert a hét munkaer és a konyha, amit az alapítvány tart fenn számukra, csak ket szolgálja.

Rövid idn belül bevezetésre kerülnek a „kreditek” a tagok számára. A „kredit”, a pénzt fogja helyettesíteni, de a pénz is elszámolási alap lesz. Így fogjuk bvíteni a lehetségeinket. Amit a klubtagok hoznak (kertjeikbl, gyümölcsfáikról…) felhasználásra kerül (befttek, készételek…, természetesen adalékanyag és tartósítószer nélkül), aztán visszajut hozzájuk. A kiskertek gyümölcsei, zöldségei nagyságrendekkel zamatosabbak, gazdagabbak vitaminban, ásványi anyagban, mint a nagy termelésbl származó társaiké. Ennek oka egyszer: a kisgazdák nem zsigerelték ki földjeiket mtrágyákkal, és egyéb módon.

A normális, adalékanyag mentes (kovászos), fehér lisztbl és a nagyság rendekkel egészségesebb, teljes kirlés lisztekbl készült pékáruk sokasága fog megjelenni a jövben a klubban, és bátran állítom, olcsóbban, mint bármelyik boltban.

        Mindent összevetve: a folyamatos fejlesztések ki terjednek majd, nem csak az élelmiszerekre, hanem egyéb cikkekre is.

        A jövre tekintve rohamosan fog nni a tagok száma, mert észre veszik, mit kapnak itt. A kötelezettség mentesítés, az összefogás, olyan ert fog felmutatni, melynek az emberek zöme nem fog, és nem is akar ellenállni.

        A cél: egy olyan közösség megteremtése, mely sokkal tisztább tudattal rendelkezik, mely képes egymásért élni és tenni… Egy olyan „CSALÁD” létrehozása, melynek tagjainak ereje abban rejlik, hogy rájönnek – idvel – mire is képesek k valójában.

A cél: EGY ÚJ VILÁG.

     


 
Vissza a Klubhoz!