• Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  •  

Egyszerű működési elv - tanmese

FŐOLDAL <<< RÓLUNK <<< EGYSZERŰ MŰKÖDÉSI ELV <<< EGYSZERŰ MŰKÖDÉSI ELV

TANMESE
LÉTÜNKÉRT KÖZÖSSÉG

Hol volt, hol nem volt,volt egyszer egy nagyon erős ember, aki még a legveszélyesebb betegséget is képes volt legyőzni.  Nem véletlenül hívták Őt Erős Győzőnek! (Történetét, és az abból merített tudását, tapasztalatát  elolvashatjátok, vagy megnézhetitek itt) Ez az ember élete során azzal foglalkozott, hogy miként lehetne minél finomabb, egészségesebb ételeket készíteni, jó minőségű magyar alapanyagokból, de nem ám csak úgy találomra. Pontosan megkomponálva, kinek mire van szüksége. Rengeteg tapasztalatát, összegyűjtött tudását, előbb egy alapítványon keresztül próbálta átadni az embereknek, nagy sikereket elérve működtetett talán az országban először bio-reform éttermet. Mígnem az a gondolata támadt, hogy ki kellene ezt szélesíteni, és bevonni tán bele lassan - lassan az egész országot! No így jött létre a LÉTÜNKÉRT KÖZÖSSÉG!

Elmagyarázom nektek, hogy megértsétek mire is gondolt!

Tegyük fel Mari néni (Pista bácsi, Kovács Józsi egyéni vállalkozó, Valamilyen KFT, behelyettesíthető…) élete értelmének a lekvárfőzést tartja (behelyettesíthető bármely munka, gyártás, szolgáltatás ….). Imádja és érti ezt a munkát, minden vágya, hogy ezt csinálja egész életében. Legyen a hobbid a munkád, és akkor szórakozva dolgozol!! Ki ne vágyna erre?…

Szóval Mari néni eddig ugye csak saját és kiscsaládja lekvárigényeinek kielégítésére „termelt”. De hát a kapacitása és a megszerzett tudása lehetővé tenné, hogy ettől sokkal több lekvárt is főzzön, csak hát valahogy el kellene juttatni a hírét az emberekhez, aztán meg  is kellene szervezni a szállítást, kézbesítést. No ehhez Marinéninek se tudása, se lehetősége nincs! Csak a lekvár főzéshez ért, de ahhoz nagyon!

Egy napon aztán felkeresi őt a falu legcsavarosabb eszű gyereke a Sanyi!! Aszongya neki:
- Mari néni, én vagyok a Létünkért Közösség helyi képviselője, tudom, hogy nagyon finom lekvárt főz, segítenék eljuttatni azokhoz akiknek meg szükségük lenne rá. - Mari néni gyanakvóan, de fellelkesülten nézi a Sanyi gyereket!

- Aztán mit kellene nekem ezért cserébe adnom??

- Mari néni magának semmit! Csak főzni a lekvárt, ha szólok! És én csak akkor szólok, ha már van vevő a lekvárjára! Maga csak elhozza nekem a lekvárt és a pénz máris a számláján van! Ennyi a dolga!

- Te Sanyi, de kinek adod Te el az én lekváromat?? -kérdi Mari néni.

- Én ugyan senkinek! - feleli  Sanyi. Tudja van ez az internet. Na én oda felteszem a lekvárja fényképét, meg leírom,hogyan készült, mellé teszem az árat, amit Mari néném kér érte, és látja az egész ország!! Ha megtetszik valakinek, és kér belőle, akkor bemutatja, hogy van pénze, oda is adja nekem, de én még nem adom azt oda Mari néninek, csak ha kész a lekvár és a vásárló meg is kapta!  Egyszerű, biztonságos, és nagyon kényelmes!

Tudja Mari néni olyan ez pontosan mint a  nagy vásárok voltak régen!! Minden megtalálható benne, kénye kedve szerint válogathat belőle mindenki, mégis sokkal jobb!

Azért jobb, mert nincs helyhez kötve, a termelőnek, gyártónak nem kell el- és vissza szállítania a termékét. Nem kell előre gyártani, csak a rendelésre, nincs kockázat, hogy a nyakán marad az áruja.Nem kell helypénzt fizetni: A nap 24 órájában folyik, nem csak egy kijelölt napon!A vevőnek nem kell ki sem mozdulnia otthonról, válogathat kényelmesen a fotelből, és még házhoz is szállítják részére az árut, ha igényli! Nem kell faluról- falura járkálni naphosszat, szabadon válogathat a termékek közül, és én mindent megrendelek, összegyűjtök, oda is szállítok neki.

- Hát Sanyikám huncut egy dolog ez, de nekem tetszik!

- Várjon Mari néni még nem tud mindent! Tudja én azon dolgozom, hogy itt a környéken minél több embernek a termékét, szolgáltatását behozzam a rendszerbe, mert akkor nagyon sok minden megtalálható lesz majd nálunk, lassan majd nem is kell boltba járni! Egészséges, helyben gyártott élelmiszert ehetnek az emberek, és sokaknak megvalósulhat régi álmuk: azt csinálhatnak, amit szeretnének. Nem lesz felesleges szállítás, raktározás, ami időt, pénzt, drágaságot jelent. Én intézek mindent! Még azt is el tudom intézni, hogy az ország másik végébe is eljusson a lekvárja a központon keresztül,ha megtetszik ott valakinek! Kiszállítjuk az ottani képviselőnek egyszerre, így nagyon kevés költséggel jár csak!

Egyet kérek csak Mari nénitől! Hogy a lekvárja mindig ugyanolyan finom legyen! Ez az egy feltétel van!

- Sanyikám, akkor most mi az első dolgom???

- Van ez az internet, tudja. Olyan ez, mint egy kirakat, vagy egy kis asztalka a piacon, csak egyszerre több ezren is láthatják. Ide ki kell tennünk a lekvárjáról minden fontos információt. Ebben én segítek magának, de az unokája is biztosan könnyedén meg tudja tenni. Innentől az egész ország, sőt a világ látja a maga lekvárját!  Amikor az első vevő jelentkezik, akkor magának be kell lépnie a Létünkért közösségbe. Úgy hívják ezt, hogy regisztráció! És be kell fizetni egy bizonyos tagdíjat. Nem kell tagdíjat fizetnie! Csak ha Ő is akar vásárolni! Ez most 1000 Ft. De csak akkor, mikor már van vevője a lekvárra!! Addig nem! Ez a pénz kell a működési költségekre, szállításra a rendszer fenntartására. Ez a helypénz! Amit a piacon is kell fizetni, csak a többszörösét és minden nap! Ez pedig 1 hónapra szól!

Mikor a vevő megrendeli a lekvárt én szólni fogok, és akkor 7 napon belül 5 napon belül hozzám el kell juttatnia az árút. Amikor behozta, és a vevő elvitte, én az árát átutalom a számlájára, amelyet a regisztrációkor nyitunk magának. Erről a számláról bármikor kérheti a pénzét! Ha meg inkább mások termékére van szüksége, akik már szintén a Létünkért közösség tagjai, akkor a lekvárért kapott pénzét cserélheti a szükséges holmira!

Fontos még azt is tudni, hogy aki belép a rendszerbe attól azt kérjük, hogy a többi tagnak olcsóbban adja a termékét! Igaz így kevesebbet kap a sajátja után, de ha a közösségben vásárolja, vagy cseréli el az árát, Mari néni is jól jár, mert olcsóbban jut hozzá mások termékeihez!! Minél többen leszünk, annál olcsóbb lesz a működés, annál nagyobb lesz a forgalom, annál nagyobb kedvezményeket kapunk, annál olcsóbban tudunk vásárolni, és annál többet tudunk a saját termékünkből eladni!!!

Ez a cél Mari néni!!! Ne menjen senki a szupermarketekbe, csak ha nagyon muszáj!! Termeljük meg közösen  a szükségleteinket helyben, finomat, frisset és olcsót vásároljunk egymástól.

- Jól van Sanyikám megértettem! Mikor kezdünk!

- Most, Marinéni, most!!!